Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Bajramović: Vlasti u BiH ne znaju šta je socijalni dijalog

29/11/2016

U organizaciji Centara civilnih inicijativa, Delegacije Evropske unije i Ambasade Holandije u BiH, u Sarajevu je organizirana konferencija “Socijalni dijalog i reforme” kojoj je cilj okupiti sve sudionike socijalnog dijaloga u BiH, kako bi na otvoren način debitirali o izazivima i problemima s kojima se suočavaju u socijalnom dijalogu, s posebnim naglaskom na reformske procese.

Predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS-a Dragana Vrabičić kazala je da je socijalni dijalog u Republici Srpskoj u velikoj krizi već godinama zbog toga što Vlada RS-a i Unija udruženja poslodavaca sindikat smatraju rušilačkim faktorom što nije tačno.

– Sindikat je demokratska organizacija koja samo želi zaštititi prava svojih članova – radnika. Činjenica da već 10 mjeseci nakon donošenja novog Zakona o radu nije donesen opći kolektivni ugovor u RS-u govori dovoljno o odnosu Vlade i Unije prema pravima radnika, a činjenica da nije potpisan niti jedan kolektivni ugovor govori o stanju socijalnog dijaloga – istakla je Vrabičić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata u BiH Ismet Bajramović rekao je da su sindikalci razočarani zbog toga što konferenciji ne prisustvuje predstavnici vlasti i visoki predstavnik u BiH ističući da to pokazuje sliku i ozbiljnost shvatanja socijalnog dijaloga.

– Socijalni dijalog nije dobrovoljna aktivnost već obaveza koju moraju poštovati svi partneri. Nažalost, on ne postoji na nivou države jer ne postoji ni institucija ekonomsko-socijalnog vijeća na nivou BiH, jedino što postoji je socijalni monolog vlasti same sa sobom. To je realnost BiH. Na nivou FBiH postoji ESV, ali Vlada FBiH i vlasti kantona ne znaju šta je socijalni dijalog i ne shvataju da je to obaveza – rekao je Bajramović.

Ambasador Holandije u BiH Jurriaan Kraak kazao je da je Holandija spremna pomoći BiH u pronalaženju modela kojim se realizirao socijalni dijalog.

Naglasio je važnost za BiH da socijalni partneri – vlasti, poslodavci i predstavnici sindikata, rade svi zajedno.

– Jasno je da se oni nužno ne slažu uvijek i to je prirodno, ali potrebno je uspostaviti mehanizam gdje će oni razmijeniti svoje ideje i stavove i postići kompromis – rekao je Kraak.

Iz Evropske unije poručili su da BiH čeka mnogo posla, ali da treba biti strpljiv i optimističan jer su već vidljivi pozitivni pomaci.

Treninzi su do sada održani u Banjoj Luci, Sarajevu i Tesliću, a projekt finansira Evropska unija sa 480.000 eura.

Komentari