šta nas sutra čeka?

Parlamentarna kriza u BiH: Kako će Borjana Krišto sutra glasati na Kolegiju Parlamenta?

Vecernjakov pecat
Borjana Krišto / Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Nakon što je današnje zasjedanje napustio Nikola Lovrinović iz HDZ-a BiH, kvorum Ustavnopravne komisije zavisio je od jedne ruke – Dragana Mektića

Ima li izlaza iz parlamentarne krize u BiH bit će jasnije već sutra. Iz SNSD-a uoči sjednice poručuju da neće odstupiti od zaključaka NSRS, u SDP-u im odgovaraju, inicirali su Podžićevu smjenu da bi se vratili u Parlament. A dok HDZ-ovi zastupnici šute, SDA-ovi ih optužuju da podržavaju SNSD u blokadi institucija.

Ako je suditi po atmosferi u zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine, sutrašnja sjednica bit će burna. SNSD najavio je povratak, ali samo zbog glasanja o smjeni ministra odbrane BiH Sifeta Podžića. Podsjećamo, Podžićevu smjenu predložio je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara zbog odgađanja vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije.

“Ne znam ko je na kojoj strani i na kojoj će oni biti strani, ali prosto mi je nelogično da SNSD preko predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije pokrene smjenu ministra odbrane Podžića, a onda da se ne pojave. Ne znam”, kazao je za televiziju N1 Dragan Mektić, zastupnik SDS-a u PS BiH.

“Smatramo da suštinski nećemo odstupiti od zaključaka Narodne skupštine i ući ćemo sutra na tu tačku da podržimo odluku predsjedavajućeg Zorana Tegeltije”, poručila je Snežana Novaković Bursać, zastupnica SNSD-a u PS BIH.

“Kada je gospodin Tegeltija predložio smjenu ministra odbrane moj komentar je bio da je to vrlo kreativan način da se vrate u proces odlučivanja, da se vrate u Parlamentarnu skupštinu, a da zato nemaju problem ni sa opozicijom, ni sa javnošću”, mišljenja je Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u PS BiH.

Nakon što je današnje zasjedanje napustio Nikola Lovrinović iz HDZ-a BiH, kvorum Ustavnopravne komisije zavisio je od jedne ruke – Dragana Mektića. Iz HDZ-a danas bez pojašnjenja, da li će Lovrinovićevu praksu primijeniti i sutra na sjednici.

“On smatra da SNSD i stranke iz RS treba podržavati u ovoj blokadi institucija. HDZ je tu neskriveno na njihovoj strani, jer sve dok se ne postigne politički dogovor u BiH, a znate da politički dogovor nije moguće postići oko pitanja za koja nema konsenzusa”, naglasila je Alma Čolo, zastupnica SDA u PS BiH.

Ko priznaje Schmidta, a ko ne?

Upravo od HDZ-a moglo bi zavisiti zatraženo obraćanje prvog čovjeka OHR-a Christiana Schmidta zastupnicima. Podsjećamo, stranke iz RS-a ne priznaju Schmidta kao visokog predstavnika, i ne žele da se on obraća u toj ulozi. Nebojša Radmanović, jedan od tri člana Kolegija PD PS BIH najavio je da neće prisustvovati sjednici kolegija koja je također zakazana za sutra.

“Ako poštovana kolegica Krišto bude ‘za’, odnosno ima isti stav kao i ja, onda bez problema možemo zakazati sjednicu na kojoj će se obratiti visoki predstavnik”, istakao je Denis Zvizdić, samostalni zastupnik u PS BiH.

“Ukoliko mi iz Republike Srpske ne budemo prisutni kada se gospodin Schmidt bude obraćao to je kao da se obraća Parlamentu Federacije plus Adilu Osmanoviću. Tako da ne vidim njegov smisao obraćanja publikumu BiH ukoliko Srbi iz RS ne prisustvuju”, konstatovao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Podsjećamo, sam Schmidt je zatražio obraćanje u Parlamentu BiH, i predložio predstojeći četvratak ili petak kao moguće termine.