Pašović: Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu je rasadnik talenata

akademija scenskih1

U Sarajevu je večeras održana sjednica nastavno-umjetničkog vijeća Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu (ASU) povodom dana Akademije.

Tom prilikom prisutnima na sceni Akademije je predstavljena i nova generacija studenata koji su izveli prigodnu performansu.

Pjer Žalica, dekan Akademije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu, prisutnima je izjavio da je Akademija prošle godine postigla dobre rezultate.

“Prošla godina je bila teška, ali mislim da su rezultati u najmanju ruku zadovoljavajući. Realizovali smo nastavni plan, a studenti su radili zadatke. Neki su putovali po festivalima, a neki su nagrađivani, i to je rezultat zajedničkog rada nastavnika, vannastavnog osoblja i studenata naše škole”, kazao je Žalica.

akademija scenskih2

Naglasio je da je u finansijskom smislu ova godina bila bolja nego prethodne.

“Treba naglasiti da je situacija, što nismo imali često priliku, bolja nego ranije. Redovnost uplate mjesečnih tranši sada kasni jedan mjesec, a ranije četiri. To je dovelo do određene finansijske konsolidacije”, rekao je Žalica.

Dodao je kako su podmladili i kadar kojim raspolaže Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu.

“Neke kolege su otišli u penziju da bi ih zamijenili mlađi, ali to nije dovoljno da zadovoljimo stvarne potrebe nastave”, kazao je dekan, dodajući kako pokušavaju zadržati mlade i prosperitetne kadrove da, kako je naglasio, svoj potencijal realizuju u BiH nego da idu negdje drugo gdje su, dodao je, vrlo traženi i dobrodošli.

Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo (ASU) je počela s radom 1981. godine, kada je upisala prvu generaciju studenata na Odsjeku za glumu. Potom je uslijedilo otvaranje Odsjeka za režiju 1989. godine, a u ratnoj 1994. godini, pokrenut je i Odsjek za dramaturgiju.

haris pasovic112

Haris Pašović, istaknuti reditelj i profesor s Akademije scenskih umjetnosti, izjavio je da je ASU istinski rasadnik talenata.

“Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu je već dokazala da je istinski rasadnik talenata u režiji, glumi, dramaturgiji i produkciji, i da je ovo centralno mjesto u Bosni i Hercegovini za stvaranje kreativnih snaga kada su u pitanju scenske umjetnosti, teatar i film i druge umjetnosti koje su povezane s teatrom i filmom”, kazao je Pašović.

“Međutim, kako sada stvari sada stoje, pitanje je da li će ova Akademija trebati, jer ako ostane na snazi odluka ministrice Zore Dujmović, više neće trebati ni kulture ni akademije ni ništa. Dovoljno će biti da se svi amaterski bavimo folklorom ili da naoštrimo kose tako da je to stvarno katastrofa”, rekao je Pašović.

Sjednici nastavno-umjetničkog vijeća Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu (ASU) prisustvovale su broje ličnosti iz kulturnog i političkog života Kantona Sarajevo.