Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Svesrpski sabor"

Patrijarh Porfirije: Nismo se sabrali ni protiv koga

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages/PIXSELL/ Arhiva

Molebanom u hramu Svetog Save počeo je, kako je vlast najavila, Prvi svesrpski sabor pod nazivom „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“

Poglavar Srpska pravoslavne crkve patrijarh Porfirije poručio je u Hramu Svetog Save u Beogradu da su se na molebanu “sabrali da se pomole Bogu za jedinstvo duhovno, sabornost našeg naroda, kao i za mir među svim ljudima i svim narodima”, javlja Beta.

„Sabiramo se da bismo darove koje smo dobili od Boga upotrebili za dobro u slavu Božiju zbog svega i za sve. Rječju, ne sabiramo se protiv bilo koga, nego se sabiramo za – za dobro najprije svoje, ali i svih koji žive sa nama i oko nas. Svaki drugi cilj i sadržaj sabiranja nije naš, i neće i ne može biti blagosloven“, rekao je patrijarh Porfirije, tokom molebna za Srbiju i entitet Republika Srpska, kojem prisustvuju predsjednici Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

Patrijarh Porfirije je naglasio da je „ne tako davno, prije samo par decenija bilo nezamislivo da se pravoslavni Srbi okupe sa svih strana u hramu Božijem sa državnim rukovodstvom, sa istaknutim predstavnicima društva, privrede, kulture, vojske i da čuju majčinsku toplu riječ Crkve koja ne pravi razliku među djecom“.

„Mnogima je to nezamislivo i danas. Crkva i njih i sve drugi neprestano poziva i vapi raširenih ruku da dođu u bratski zagrljaj, u dom Božiji, u dom Svetog Save pomiritelja i ujedinitelja braće i naroda“, poručio je patrijarh Porfirije.

Molebanom u hramu Svetog Save počeo je, kako je vlast najavila, Prvi svesrpski sabor pod nazivom „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“.