Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izvjestilac Evropskog parlamenta

Paulo Rangel za Fokus.ba: Kandidatski status za BiH u 2021. je moguć, ali…

Paulo Rangel GLAVNA

Ja kao izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH učinit ću sve da pomognem da se ovo desi, dakle ohrabrivat ću, insistirati i bit ću nešto poput ambasadora u Briselu, kazao je Rangel

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Paulo Rangel, inače utjecajni portugalski političar, u intervjuu za Fokus.ba odaslao je nekoliko važnih poruka bh. političarima.

Razgovarao: Amil DUČIĆ

S nekima je nedavno razgovarao, tačnije s članovima Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem prilikom njihove posjete  Briselu.

Kako biste ocijenili navode iz Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH?

-Smatram da izvještaj sasvim tačno i činjenično prikazuje stanje u BiH. S druge strane mislim da ovaj izvještaj istovremeno daje znak i poruku podrške Bosni i Hercegovini. Naime, vidjeli smo i neki dobar razvoj za vrijeme pandemije, odnosno kapacitete formiranje vlasti, konačno osiguranje izbora u Mostaru, te zakazivanje lokalnih izbora za 15. novembar.

Iako znamo da BiH ima još mnogo stvari da uradi, trebalo bi cijeniti određene poteze. Naravno postoji cijela lista onoga što treba još uraditi. Ona bi se trebala veoma pažljivo pročitati i njoj bh. politički akteri trebaju veoma ozbiljno pristupiti.

Šta je konkretno potrebno da bi BiH naredne godine dobila kandidatski status? Je li to potpuna implementacija 14 kriterija?

-Dakle, mogu reći da to nije lako, ali da je moguće. Ali kada kažem da je moguće, ne kažem da će se to i desiti. Zašto? To zavisi samo od dobre političke volje političara u vašoj zemlji. Ako oni žele da BiH dobije čim je prije moguće kandidatski status oni imaju ključ rješenja u svojim rukama.

Ja kao izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH učinit ću sve da pomognem da se ovo desi, dakle ohrabrivat ću, insistirati i bit ću nešto poput ambasadora u Briselu za napredak BiH. Dakle uvijek ću u ovom procesu biti na strani BiH i njenih naroda. Ja dolazim iz “dalekog” zapada Evrope i ne preferiram nijedan narod, nijedan entitet. Razgovarao sam sa članovima Predsjedništva BiH o tome.

U Izvještaju o napretku imamo jasne zaključke o pravosuđu u BiH, posebno o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, koje je u BiH najviše kritizirano, između ostalog i od međunarodnih predstavnika. Vaš komentar?

-Bit ću vrlo jasan. Među 14 kriterija za BiH mnogi se odnose na pravosudni sistem i vladavinu prava. Smatram da je upravo ova oblast veoma osjetljiva u smislu donošenja nekih budućih odluka u Briselu. Ja sam ekspert u oblasti ustavnog prava, uradio sam više studije iz oblasti pravosuđa. Dakle mi govorimo o nečemu što baš i nije jednostavno riješiti jer se radi o pravnoj materiji.

Tako opet dolazimo do političke volje u BiH koja je potrebna za rješenje i ispunjavanja kriterija. Rekao sam i članovima Predsjedništva BiH da ne možemo kriviti samo BiH zbog toga što ima problema u ovoj oblasti. Kritika kada je riječ o vladavini prava ima i unutar EU. Naprimjer, kada je riječ o djelovanju tužilaštava u Njemačkoj ili u Španiji. Problema regulacije sudske vlasti postoje svugdje. U slučaju BiH naravno da smo veoma zabrinuti.

Ali opet, ja smatram da ovo nije oblast koja se teško može riješiti. Teško je naći konsenzus oko rješenja. Onog momenta kada ga bude, rješenja će biti i Brisel će ga sigurno prihvatiti. Dakle potrebne su promjene u pravosuđu, a za tako nešto je potrebna politička volja. Ja i drugi članovi Evropskog parlamenta bit ćemo na raspolaganju BiH da riješi i ova pitanja u pravosuđu. Jer potrebno je pokazati EU i Evropskoj komisiji da je zaista vrijeme da se riješe ove stvari, a to je u prvom redu signal narodu u BiH.

Šta mislite o “Mini-Schengen” inicijativi? Je li to dobro za BiH, budući da postoje oprečna mišljenja o tome?

-Ne želim se uopće definitivno određivati po ovom pitanju. Na ovaj proces gledamo kao na proces čitavog Zapadnog Balkana. Vidjet ćemo kako će se razvijati. Za mene lično mnogo je važnije riješiti prioritete potrebne za EU. Ostalo treba vidjeti kako će se razvijati.