Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pavlović: Pretukli su me kad sam dobio da silujem jednu ženu

BiH

kasarna bileca

Svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je tokom zatočeništva u kasarni u Bileći bio pretučen i naređeno mu je da siluje jednu žensku osobu, što je on odbio.

Miro Pavlović je ispričao kako je krajem maja 1992. godine s drugim osobama doveden iz Rotimlje kod Stoca u kasarnu u Bileći, gdje je između ostalih vidio “vodnika Borisa”, te osobe zvane Đaja i Miloš.

Jedne prilike, kako je kazao, bilo mu je rečeno da siluje jednu ženu, što je on odbio, nakon čega je udaren električnom palicom. Svjedok Pavlović je više puta upitan ko mu je rekao da siluje tu ženu, a on je davao različite odgovore. Prvo je izjavio da su to rekli Đaja i Miloš, potom Boris Bošnjak, a na upit Sudskog vijeća naveo je da je to rekao Đaja. Istakao je da je nakon toga bio i tučen.

Pavlović je naveo da ne može sa sigurnošću reći je li Miloš Mavrak bio u toj prostoriji.

“Boris Bošnjak me udarao dok me nije na smrt pretukao”, rekao je Pavlović, dodavši da su i drugi zatvorenici bili tučeni.

Prema optužnici, Borisu Bošnjaku se stavlja na teret da je Pavlovića upitao da li će imati spolni odnos s jednom ženom, nakon čega ga je pretukao.

Optužnica tereti Bošnjaka, Miloša Mavraka, Miodraga Grubačića i Iliju Đajića za progon nesrpskog civilnog stanovništva tokom 1992. Na teret im je stavljeno da su učestvovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj kasarni “Moše Pijade” u Bileći, te da su omogućavali drugima da ulaze i udaraju zatvorenike.

Bošnjak je, prema optužnici, bio pripadnik Sedmog bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) i obavljao je dužnost komandira straže, a ostala trojica su bili pripadnici VRS-a i stražari u logoru u Bileći.

Na ovom ročištu svjedočio je i Ivica Pažin, koji je također kazao da je krajem maja 1992. doveden u kasarnu u Bileći, gdje su među stražarima, između ostalih, bile osobe koje zna kao Bošnjaka, Miloša, Grubog i Đaju. Pojasnio je da je naknadno saznao da se Bošnjak zove Boris.

On je pojasnio da mu je Bošnjak nekoliko puta prislanjao na tijelo električnu palicu.

“Ja sam ostao na nogama, mada su ljudi oko mene padali… Od Miloša sam dobio pendrekom po glavi”, rekao je Pažin, dodavši da je vjerovatno “dobio i od ostalih” kada je išao u toalet. Svjedok je istakao da su i drugi zatvorenici bili maltretirani.

Suđenje će se nastaviti 25. septembra.