BiH

Do 8. avgusta

PCR i brzi testovi iz BiH bit će priznati i u Sloveniji

29/07/2021

Vlada je dodala uslove za priznavanje PCR testa ili brzog testa na antigen iz svih drugih trećih zemalja koje nisu navedene u uredbi

Vlada Slovenije je na sjednici usvojila izmijenjenu uredbu o utvrđivanju uslova za ulazak u zemlju zbog obuzdavanja virusa covida-19, kojom je Bosna i Hercegovina dodana zemljama čiji je PCR test i brzi test na antigen priznat od Slovenije, piše N1 Slovenija.

Važenje ostalih uredbi produženo je za sedam dana, najavljeno je iz UKOM-a (Ureda Vlade za komuniciranje).

Vlada je dodala uslove za priznavanje PCR testa ili brzog testa na antigen iz svih drugih trećih zemalja koje nisu navedene u uredbi.

Ako se PCR test ili brzi test izvode u zemlji koja nije navedena u uredbi, prikladno je ako istovremeno sadrži barem isti skup podataka kao i PCR test ili brzi test koji je objavljen u državi članici EU ili šengenskom području, podaci o vrsti testa, podacima o izdavaču certifikata i datumu izdavanja certifikata ako je opremljen QR kodom u skladu sa standardima i tehnološkim sistemima koji su interoperabilni sa Evropskim sistemom za digitalno praćenje (EU DCP) i ako dopušta provjeru autentičnosti, valjanosti i integriteta certifikata.

Uredba će stupiti na snagu dan nakon objavljivanja u “Službenim novinama” i bit će na snazi ​​do 8. avgusta, rečeno je iz UKOM-a.

Komentari

Autor: N1

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.