uslovi za ulazak

PCR karta za građane BiH: U koje zemlje Evropske unije možemo putovati i kako

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
10.01.2021., Slavonski Brod - Pojacan promet vozila na mostu preko rijeke Save i granicnom prijelazu u Slavonskom Brodu na ulasku u RH iz smjera Bosne i Hercegovine. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Državljani BiH u Srbiji neće biti upućeni ni u karantin, dok je od danas za ulazak u Hrvatsku bh. građanima neophodan negativan PCR test i 14-dnevni karantin

Dok je građanima BiH od jučer olakšan ulazak u Srbiju, jer tu državu mogu posjetiti bez negativnog PCR testa, isti mora biti priložen na granicama mnogih zemalja EU, jer se BiH zbog pandemije još nalazi na crvenim listama, pišu Nezavisne novine.

Državljani BiH u Srbiji neće biti upućeni ni u karantin, dok je od danas za ulazak u Hrvatsku bh. građanima neophodan negativan PCR test i 14-dnevni karantin.

Karantin u Hrvatskoj može da bude skraćen na sedam dana ako osoba sama obavi PCR testiranje u ovlaštenoj ustanovi i rezultat bude negativan.

Davor Božinović, šef Štaba civilne zaštite i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, rekao je da su zbog povećanog broja osoba koje putuju s ciljem dopremanja pomoći uvedena posebna pravila, pa će oni moći da uđu u Hrvatsku na osnovu prethodne saglasnosti Štaba, odnosno bez testa. Dok će putnicima koji u Hrvatsku ulaze zbog neodložnih razloga, sahrane, liječenja, boravak biti odobren na najduže 12 sati.

Slična sudbina će dočekati državljane BiH na ulazu u Njemačku, Italiju, Švikcarsku, Sloveniju i Austriju, jer i ove zemlje zahtijevaju negativan PCR test, karantin ili samoizolaciju, koji mogu trajati od 10 do 14 dana.

Građani BiH koji se zapute u Sloveniju biće upućeni u karantin na deset dana, pri čemu je potrebno predočiti odgovarajuću dokumentaciju o raspoloživosti smještaja za karantin.

“Karantin se neće uspostaviti ako osoba na graničnom prelazu položi negativan test na virus korona, koji nije stariji od 48 sati i koji je izvršen u državi članici EU, državi članici Šengena,  Sloveniji ili je izdat od strane organizacije/zdravstvene ustanove koju su Institut za mikrobiologiju i imunologiju i Nacionalni laboratorij za zdravlje, životnu sredinu i hranu Slovenije prepoznali kao pogodnu i vjerodostojnu”, naveli su u Ministarstvu inostranih poslova (MIP) BiH.

Bh. građani koji odluče da posjete Njemačku na granici moraju da prilože negativan test na PCR, nakon čega će biti upućeni u samoizolaciju u trajanju od 10 dana.

“Dodatno, svi koji dolaze u Njemačku iz rizičnih područja ili su boravili u rizičnim područjima 10 dana prije dolaska, moraju prijaviti dolazak putem veb-stranice www.einreiseanmeldung.de i predočiti dokaz prijave prilikom ulaska”, naveli su u MIP-u.

Dodaju da državljani BiH koji žele da kopnenim ili vazdušnim putem uđu u Austriju moraju da imaju ljekarsko uvjerenje.

“Ukoliko nije moguće priložiti ljekarsko uvjerenje, osoba je dužna da se smjesta uputi u 10-dnevni karantin i da uz to u roku od 48 sati organizuje PCR testiranje o sopstvenom trošku. Ukoliko je rezultat testa negativan, karantin se smatra prijevremeno okončanim”, podaci su nadležnog ministarstva.

Dodali su da je ulazak u Austriju moguć i za osobe koje putuju zbog planiranih važnih događaja u krugu porodice, poput vjenčanja i krštenja, ili radi neperiodične posjete životnom saputniku uz priloženo ljekarsko uvjerenje.

Ukoliko nije moguće priložiti ljekarsko uvjerenje, osoba je takođe dužna da se smjesta uputi u karantin i u roku od 48 sati testira o sopstvenom trošku.

“Tranzit kroz Austriju moguć je ako je obezbijeđen neposredan izlazak iz zemlje. Nije potrebno zdravstveno uvjerenje ili karantin”, kazali su u MIP-u.

Dodali su da je svim putnicima koji radi turizma dolaze u Italiju iz BiH ulaz zabranjen, a putovanja u ovu zemlju su dozvoljena i uključuju studente, poslovne ljude, stanovnike EU i rođake italijanskih državljana, koji nakon ulaska moraju u samoizolaciji boraviti 14 dana.

Istakli su da pri ulasku u Švicarsku osobama iz BiH nije potreban negativan PCR test, ali će u karantinu provesti 10 dana.

BiH se nalazi na žutoj listi Instituta za javno zdravlje Crne Gore,  što znači da je ulazak državljana BiH u Crnu Goru dozvoljen uz negativan rezultat PCR testa ne stariji od 72 sata ili pozitivan rezultat testa na antitijela klase IgG, odnosno uz negativan rezultat serološkog testa star ne više od 72 sata.

Dodali su da posjedovanje testa za ulazak u Crnu Goru nije neophodan za djecu do pet godina starosti.