Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skupština bih

PD PSBiH o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH

parlament bih

Početak sjednice zakazan je za 11.00 sati

Predstavički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi danas da razmotri zahtjev poslanika SDP-a BiH Nermina Nikšića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, a koji se tiče izbora u gradu Mostaru.

U obrazloženju predloženih rješenja navodi se da se njima postiže ravnopravnost vrijednosti glasa na području cijelog grada i otklanja diskriminacija građana iz centralne zone tako da im se pruža mogućnost opredjeljenja u kojem će gradskom području ostvarivati svoje biračko pravo.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima koji je utvrdio Savjet ministara, a kojim se ovaj akt usklađuje sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Dopunama Zakona o prekršajima, koji je u drugoj fazi razmatranja u Predstavničkom domu, otklanjaju se problemi različite primjene odredbi o pripadnosti prihoda od novčanih kazni za prekršaje i usklađuju propisi koje primjenjuju ovlaštena tijela i sudovi prilikom izricanja prekršajnih sankcija.

Poslanici bi u prvom čitanju trebali da razmotre više zakonskih prijedloga, među kojima je Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Savjet ministara, a kojim se stvaraju uslovi za uspostavljanje efikasnog mehanizma naplate sudskih taksi.

Predloženim zmjenama i dopunama zakona uređuje se, odnosno mijenja vrijeme zastare, otklanjaju nedostaci u postupku naplate i donošenja rješenja o prinudnoj naplati nenaplaćene sudske takse.

Istovremeno se preciziraju odredbe kako bi se učinio efikasnijim postupak prinudne naplate sudske takse fizičkim licima koja nemaju boravište ili prebivalište u BiH, ali imaju imovinu u BiH.

Na dnevnom redu je i izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, a koji se odnosi na uvođenje policijskog dodatka za policijske službenike zaposlene u Direkciji za kooridinaciju policijskih tijela.

Poslanici bi trebali da se izjasne i o izvještaju komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama BiH, kojim se reguliše isplata naknada za odvojeni život i troškove smještaja sudija Suda BiH i tužilaca Tužilaštva BiH, te naknada za topli obrok i prevoz.

Predviđeno je i razmatranje više izvještaja i informacija, među kojima i izvještaja o radu Savjeta ministara BiH za 2019. godinu, te izvještaja o finansijskom poslovanju BHRT-a za prošlu godinu, kao i programskim planovima i finansijskom planu ove medijske kuće za tekuću godinu.

Početak sjednice zakazan je za 11.00 sati.