Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PDP: Dodikova pogrešna politika mogla bi dovesti do proširenja sankcija

dronjak nikola

Član Predsjedništva Partije demokratskog progresa (PDP) Nikola Dronjak upozorio je danas da aktulena vlast Republike Srpske (RS) ne štiti njene interese.

– Ukoliko predsjednik Milorad Dodik nastavi s katastrofalnom izolacionom politikom, otvara mogućnost eventualnog proširenja sankcije na još neke funkcionere RS-a, što bi dodatno usložnilo poziciju RS-a – ukazao je Dronjak.

Umjesto da nastoje da umanje štetu, nakon što su SAD uvele sankcije predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, predstavnici vlasti RS-a, kako tvrdi, nastavljaju s javnom blamažom RS-a.

Odlazak premijerke RS-a Željke Cvijanović na dan inauguracije u Washington ocijenio je kao “turističko putovanje”.

– Smatram da je svaki normalan građanin RS-a jučer bio u vrlo neprijatnoj situaciji gledajući premijerku, a i suprugu predsjednika RS-a Snježanu Dodik kako se smrzavaju po avenijama Washingtona – rekao je Dronjak.

Naglasio je i da je potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković u svojim izjavama pokazao potpuno neznanje, jer ministri vanjskih poslova po dugogodišnjoj tradiciji ne prisustvuju inauguraciji predsjednika SAD-a, već samo ambasadori zemalja s kojima Washigton ima diplomatske odnose, što je standardna protokolarna procedura na ovom događaju.

– Organizatori tradicionalno na inauguraciju američkog predsjednika pozivaju samo šefove diplomatskih misija stranih država u SAD-u, a to su najčešće ambasadori – podsjeća Dronjak.