BiH

PDP traži da novac od ruskog duga ide na oživljavanje privrede

22/12/2016

Partija demokratskog progresa (PDP) pozdravlja potpisivanje ukaza premijera Ruske Federacije Dimitrija Medvedova prema kojem će Rusija platiti BiH 125 miliona dolara na ime otplate dijela duga Sovjetskog Saveza prema SFRJ, saopćeno je iz ove stranke.

Prema nacrtu sporazuma između ruske Vlade i Vijeća ministara BiH, Rusija će u roku od 45 dana od dana stupanja na snagu sporazuma prebaciti ovu sumu Centralnoj banci BiH. BiH se obavezala da će u roku od pet dana rasporediti ova sredstva.

-Međutim, nezadovoljni smo što će Vlada Republike Srpske 36,29 miliona dolara, koliko Republika Srpska dobija od ukupne sume, iskoristiti za popunjavanje rupa u budžetu koje je sama napravila – navode iz PDP-a

Očekuju od Vlade RS-a da ovaj novac usmjeri u oživljavanje privrede i otvaranje novih radnih mjesta.

Govoreći o klirinškom dugu, entitetska premijerka Željka Cvijanović je navela mogućnost da već 8. januara dođe do potpisivanja sporazuma između nadležnih predstavnika BiH i Rusije.

Sredstva koja će RS dobiti po tom osnovu bit će, kaže, usmjerena za izmirenje obaveza iz ove godine za poljoprivrene proizvođače.

Cvijanović je potvrdila da je Vlada uputila Prijedlog budžeta za 2017. u kojem je predviđeno 60 miliona KM za poljoprivredu, te dodala da su nerealna očekivanja ratara da to bude 97 miliona.

Komentari