Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PDP: Vlast u RS-u jedno priča, drugo radi, a treće misli

BiH

Miroslav Brčkalo
Miroslav Brčkalo

U ovom trenutku možda je jača saradnja Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Stranke demokratske akcije (SDA) u Republici Srpskoj, nego SNSD-a i njegovih koalicionih partnera, prije svega Demokratskog narodnog saveza (DNS).

To je rekao generalni sekretar Partije demokratskog progresa (PDP) Miroslav Brčkalo na današnjoj pres-konferenciji stranke.

Govoreći o aktuelnoj političkoj siutaciji u Republici Srpskoj i BiH smatra da aktuelna vlast u RS-u “jedno priča, drugo radi, a treće misli“. U ovom entitetu, po njegovim riječima, prisutna je „jaka koalicija vlasti i Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS-a“.

– Ovo ništa ne bi bilo sporno da ne ide protiv interesa naroda u RS-u. Ovogodišnji budžet je usvojen zahvaljujući glasovima Koalicije Domovina. Nije nam jasno kako u tom budžetu ima novaca za „Merhamet“ i druga bošnjačka udruženja, a nema za ratne vojne invalide, borce vojske RS-a, te za udruženja amputiraca – izjavio je Brčkalo.

Navodeći da su na posljednjoj sjednici komisija Vijeća naroda RS-a i Narodne skupštine RS-a usaglašeni amandmani na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a izrazio je mišljenje da je „tu riječ o zapošljavanju Bošnjaka u policijske strukture Republike Srpske“.

– Posebno je zabrinjavajuće što će to zapošljavanje biti prema nacionalnoj zastupljenosti, odnosno popisu stanovništva iz 1991. godine – kaže Brčkalo.

Osim toga, članove PDP-a brine i najava da će se drugi referendum desiti prije prvog referenduma u RS-u, smatrajući da je to „neozbiljnost aktuelne vlasti jer nemaju nikakvu strategiju što se tiče referenduma“.

– Ne možemo vjerovati da će se desiti referendum za koji još nije donijeta odluka u Narodnoj skupštini RS-a, gdje je prvi referendum prošao sve te procedure. Pozivamo aktuelnu vlast da uradi ono što je obećala – poručio je Brčkalo danas na pres-konferenciji PDP-a.

Prvi referendum vezan je za odluke visokog predstavnika u BiH, za Sud i Tužilaštvo BiH, a drugi referendum se tiče Odluke Ustavnog suda o neustavnosti obilježavanja Dana RS-a, 9. januara.