Peđa Kojović pozvao fudbalske klubove da obilježe Dan bijelih traka

BiH

PredragKojovic

Predsjednik Naše stranke, Predrag Kojović, uputio je danas poziv rukovodstvima fudbalskih klubova Premijer lige BiH koji će biti domaćini na utakmicama 30. maja, da obilježe Dan bijelih traka – 31.05., isticanjem ‘bijelih traka’ na fudbalskim terenima i tribinama širom zemlje.

“Ovakvi potezi ne samo da daju nadu u budućnost, nego nas obavezuju da ne zaboravimo brojne pozitivne primjere fudbalera, sportskih radnika i radnica, navijača, koji su pokazali da fudbal kao sport, pa i navijanje i potpora klubu, može biti prostor za širenje dobrih i drugačijih poruka. I zato pozivam sve navijače i fudbalere da na kraju fudbalske sezone, 30. maja, zajedno pošaljemo jednu snažnu i važnu poruku”, rekao je Kojović.

“Planina Kozara dijeli dva stravična mjesta zločina. S jedne strane je Jasenovac, sa druge strane su Trnopolje, Keraterm, Omarska. S obje strane, u različitom vremenskom periodu, stradali su nevini, u logorima koji su nastali kao rezultat političkih odluka zločinačkih režima. Bijele trake su i u jednom i u drugom slučaju poslužile ideologijama krvi i tla da obilježe bespomoćne i obespravljene pripadnike jedne ili druge etničke ili vjerske zajednice”, ukazao je Kojović.

“Zbog toga vas pozivam da se odazovemo na poziv aktivista iz Prijedora i drugih krajeva Bosne i Hercegovine. Obilježimo Dan bijelih traka na fudbalskim terenima, te pokažimo saosjećanje i izrazimo poštovanje za sve nevine žrtve rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995. i Drugog svjetskog rata. Sve žrtve zaslužuju naše sjećanje, a bol koja živi u njihovim najbližima je bol svih nas. Pozivam vas da svi bez obzira na naše različitosti stanemo kao jedan i pošaljemo poruku da žrtve nećemo zaboraviti, ali i da imamo snage da zajednički nastavimo borbu za društvo u kojem se takve tragedije nikada više neće ponoviti u našoj zemlji”, stoji na kraju pisma koje je Kojović uputio na adrese klubova Premijer lige BiH.