Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pedeset porodica iz kategorije izbjeglih i raseljenih dobilo stanove

20180713_2_31438985_35602200_Web

U Prijedoru su danas za pedeset porodica iz kategorije izbjeglih i raseljenih lica uručeni ključevi stanova koji su izgrađeni donatorskim sredstvima u okviru Regionalnog stambenog programa, javlja Anadolija.

Za izgradnju ove stambene zgrade izdvojeno je blizu 2 miliona KM, a radi se o garsonjerama i dvosobnim stanovima.

“Ono što je bitno i ono što želim da istaknem kao državna ministrica jeste da je ovo jedan krajnje integrativan projekat jer je zaista uvezao pored benefita koji su dobili ne samo korisnici, već svi mi u Bosni i Hercegovini i u regionu”, izjavila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac.

Ona je rekla da se ovakvi stanovi grade u 83 lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini te da će se u projekat uključiti još njih 30.

Prema njenim riječima, dosad je izgrađeno 630 objekata, 605 su u fazi izgradnje, a oko 2.000 objekata je u toku izrade tenderske dokumentacije, ili programiranja, te naglasila da je 90% sredstava kojim se gradi, donatorska sredstva.

“Ono što je veoma bitno jeste da će one porodice koje su smještene u ovoj zgradi biti tretirane po modelu socijalnog stambenog stanovanja”, istakla je ona i napomenula značaj za Bosnu i Hercegovinu jer je izgradnja ovih stambenih objekata povjerena 90% domaćim preduzećima, što je podsticaj zapošljavanju, privrednom rastu i razvoju Bosne i Hercegovine.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš je rekao da će za mjesec dana započeti izgradnja još jedne zgrade u ovom gradu koja će imati 32 stana, te podsjetio da će se u RS izgraditi 284 objekta i da će se kroz slijedeće projekte graditi još 380 objekata.

Naveo je da u RS postoji 8 kolektivnih i alternativnih centara u kojima se nalazi 851 korisnik i istakao da u Vladi RS preduzimaju sve na objezbjeđenju stambenih objekata za one koji se nalaze u njima.

Vršilac dužnosti šefa Odjela za društveni razvoj, civlinog društva i prekograničnu saradnju pri delegaciji EU u Bosni i Hercegovini Đan Luka Vanini rekao je da su rekonstruisali preko 30 hiljada domova i naglasio da im je cilj integracija, odnosno reintegracija ljudi koji su tokom rata morali napustiti svoje domove i podsjetio da je među donatorima Evropska unija izdvojila najveći dio sredstava za realizaciju Regionalnog stambenog programa.

Gradonačelnik Prijedora zahvalio se svim učesnicima i donatorima u projektu te napomenuo da se, kad se pojavio Regionalni stambeni program, od svih opština i gradova u BiH dočekao najspremnije, jer je imao pripremljenu dokumentaciju i prvi implementira u BiH stambenu zgradu iz pomenutog projekta.

Među onima kojem su uručeni ključevi od stana bio je i Ljuban Štrbac koji je izbjegao iz Bosanske Krupe.

“Zahvalan sam opštini Prijedor i zahvalan sam donatorima koji su ovo uradili. Živio sam 23 godine sam, bez struje i vode. Borac sam prve grupe. Živio sam u prijedorskom selu Rakelići, 12 kilometara od Prijedora. Ovo mi puno znači. Otac mi je umro oprije dvije godine, majka prije 21 godinu. Nezaposlen sam, ne radim nigdje”, rekao je on

Vrijednost regionalnog stambenog programa iznosi oko 1,2 milijarde KM, od čega je 200 miliona KM namijenjeno Bosni i Hercegovini.

Projekat su podržali SAD, Italija, Njemačka, Norveška, Švajcarska, Danska, Turska, a podržali su ga i UNHCR, OSCE i drugi donatori, a najveći dio donatroskih sredstava, 450 miliona KM, izdvojila je Evropska unija.