BiH

Direktor Zavoda za javno zdravstvo

Pehar: Imunizacija godišnje spašava između dva i tri miliona ljudi

27/04/2021

Pehar je na današnjoj konferenciji za medije u povodu Evropske sedmice imunizacije naglasio da o važnosti imunizacije trebamo glasnije i češće govoriti

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar naglasio je danas da je imunizacija jedno od najvećih svjetskih medicinskih dostignuća 20. stoljeća, koja godišnje spašava između dva i tri miliona ljudskih života.

Pehar je na današnjoj konferenciji za medije u povodu Evropske sedmice imunizacije naglasio da o važnosti imunizacije trebamo glasnije i češće govoriti.

-Posebno kada podaci za prošlu godinu nisu ohrabrujući i kada nas brinu podaci da je obuhvat imunizirane djece znatno opao, te nam sada prijeti povratak bolesti koje su mogle biti spriješene vakcinacijom. Važnost imunizacije ne smijemo zaboraviti – kazao je Pehar.

Ističe da iza svake vakcine stoji hiljade stručnjaka, godine predanog rada i istraživanja, koja su postigla da vakcine budu dostupna, sigurna i efikasna zaštita protiv zaraznih bolesti.

– Programi vakcinacije dali su ogroman doprinos ukupnom zdravlju i produženju životnog vijeka ljudi. Značaj imunizacije za javno zdravlje je neprocjenjiv i zato svi moramo raditi na njenoj promociji i isticati njenu važnost – zaključio je Pehar.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.