Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

afera "respiratori"

Selam gospodine Novaliću, Asim je rekao da vam se javim

Sarajecvo: Nastavljeno saslušanje optuženih za sporni uvoz 100 respiratora iz Kine
27.04.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na Sudu Bosne i Hercegovine danas se nastavlja pretres glavnih dokaza Tuzilastva BiH protiv federalnog premijera Fadila Novalica i ostalih optuzenih za sporni uvoz 100 respiratora iz Kine. Fikret Hodzic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Tokom komunikacije Hodžića s Marićem, vlasnik “Srebrene maline” je napisao i ”radimo posao od 10 miliona, samo da vidimo šta…”

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno izvođenje materijalnih dokaza Tužilaštva BiH u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, a koji se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine, plaćenih prošle godine 10,5 miliona KM iz budžeta Federacije BiH. Na današnjem ročištu nastavljena je jučer započeta prezentacija iz analize Tužilaštva BiH iz koje se moglo vidjeti kako je došlo do toga da firma “Srebrena malina” dobije novac iz budžeta i Pismo namjere Vlade FBiH, koje potpisuje premijer Novalić.

Piše: S. Degirmendžić

Tužioci Mirza Hukeljić i Džermin Pašić od jučer su u više navrata ponovili da je neophodno da hronološki prikažu sve dokaze izuzete tokom istrage po naredbi Suda BiH, kako bi dokazali navode iz optužnice o udruživanju optuženih s ciljem da realizuju ugovor za nabavku prvo respiratora HCVE003, a potom kad je taj plan propao onda da nabave po istoj cijeni od 10,5 miliona KM respiratore ACM812 A.

27.04.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina – Na Sudu Bosne i Hercegovine danas se nastavlja pretres glavnih dokaza Tuzilastva BiH protiv federalnog premijera Fadila Novalica i ostalih optuzenih za sporni uvoz 100 respiratora iz Kine. Fadil Novalic
Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U sudnici je danas Hukeljić prvo prikazao prepisku Fikreta Hodžića sa osobom K.M. za koju će se ispostaviti da je riječ o Kristianu Mariću iz firme “Exotrade” iz Rijeke, a preko koje je Hodžić namjeravao nabaviti respiratore i medicinsku zaštitnu opremu. Ta prepiska odvijala se 28. marta prošle godine, a Marić i Hodžić su tokom tog dana ostvarili sedam komunikacija od kojih je pet telefonskih poziva i dvije poruke.

U komunikaciji ostvarenoj putem Whatsapp-a Hodžić i Marić razmjenjuju podatke o respiratorima u kojima je slata i specifikacija za respiratore Juwel i Hyprus. Tužilaštvo BiH tvrdi da je sve ono što je Hodžić dobijao u vezi s respiratorima prosljeđivao kasnije u Ured Vlade FBiH.

Prema danas prikazanim porukama razjašnjeno je i kako je Hodžić stupio u kontakt s premijerom Fadilom Novalićem. Naime, 29. marta Hodžić je Novaliću poslao SMS sljedećeg sadržaja:

– Selam gospodine Novaliću, Fikret Hodžić je. Asim mi je rekao da Vam se javim u vezi respiratora, pa kad budete imali minutu, javite se – napisao je Hodžić federalnom premijeru Fadilu Novaliću.

Pet i po minuta nakon te poruke Novalić je Hodžiću odgovorio s “ok”, a prema prikazanom listing u večernjim satima njih dvojica su ostvarila telefonsku komunikaciju u trajanju oko četiti minute. Istog dana Novalić je SMS-om Hodžiću poslao svoju privatnu e-mail adresu, nakon čega Hodžić ubrzo obavještava Novalića da mu je poslao e-mail, a premijer mu SMS-om odgovara “ok, hvala”.

Tužilac Hukeljić prezentirao je u sudnici taj mail u čijem je prilogu bila ponuda za više tipova respiratora i medicinske opreme. Prezentiran je i dokaz da je Novalić sa svog privatnog e-maila, Hodžićevu ponudu proslijedio na službeni e-mail Ureda premijera FBiH.

27.04.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina – Na Sudu Bosne i Hercegovine danas se nastavlja pretres glavnih dokaza Tuzilastva BiH protiv federalnog premijera Fadila Novalica i ostalih optuzenih za sporni uvoz 100 respiratora iz Kine. Fikret Hodzic
Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Iz objavljene prepiske Hodžića s premijerom vidljivo je da se vlasnik “Srebrene maline” Novaliću javio i s porukom 31. marta da ga izvijesti “da je dobio e-mail iz Kine i da prodaja respiratora u Kini rapidno raste” te da on ne može garantirati da će ispoštovati rok za dostavu od pet dana.

U jednoj od poruka između Hodžića i Marića, a u kojoj je Novalićeva fotografija s gostovanja na jednoj od televizija piše “Gdje god Fadil. “, na što Hodžić odgovara: “Šuti, zamrzio sam ime zbog njega, težak je k’o tuč.”

27.04.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina – Na Sudu Bosne i Hercegovine danas se nastavlja pretres glavnih dokaza Tuzilastva BiH protiv federalnog premijera Fadila Novalica i ostalih optuzenih za sporni uvoz 100 respiratora iz Kine. Fahrudin Solak
Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U daljoj komunikaciji pomenutog dvojca, Hodžić navodi da “nestručni ljudi gori nego on kupuju opremu, a pričaj mi da sam se svađao s pola grada. Strašno. “

Tokom komunikacije Hodžića s Marićem, vlasnik “Srebrene maline” je napisao i ”radimo posao od 10 miliona, samo da vidimo šta…”

Kako je navedeno u komunikaciji iz između Marića i Hodžića oni su dogovorili kupovinu 100 respiratora koji su po komadu koštali 42.000 eura.

U jednoj od poruka Marić navodi da ima čak 1.400 respiratora Hyprus, te pojašnjava Hodžiću kakvi su to invazivni, a kakvi neinvazivni respiratori.

Inače, kod prezentiranja poruke u kojoj Hodžić spominje 10 miliona maraka tužitelj je rekao da ova poruka dokazuje tvrdnju Tužilaštva BiH da je vlasnik “Srebrene maline” znao koji iznos novca će dobiti.

S Marićem je Hodžić razmjenjivao više poruka i o cijenama respiratora HCVE003, kao i o pismu namjere koje je Marić tražio da Hodžić isposluje kod premijera. U poruci je Marić poslao Hodžiću pismo namjere Vlade Srbije na engleskom jeziku koje je trebalo poslužiti kao urnek prema kojem će Vlada FBiH načiniti isto za “Srebrenu malinu”.

Hodžić je potom to pismo proslijedio Bahri Džaki, sekretarici premijera, odnosno na e-mail Ureda. Džaka je to pismo sa saradnicom prevela, prilagodila ga za potrebe Vlade FBiH, a potom ga je premijer i potpisao.

No, prije toga Hodžiću je otišao e-mail s radnom verzijom pisma, “da ukoliko šta treba koriguje i dopuni potrebnim elementima”. Pismo namjere u čijem je potpisu premijer Novalić, kasnije je Hodžić proslijedio Mariću.

Tužitelji su pojasnili i da su bila dva pisma namjere, te da je u jednom bila navedena nabavka 200, a u drugom 100 respiratora. Oni tvrde da je do te promjene došlo zbog pregovaranja o količini respiratora koji će biti nabavljeni.

Istakli su i da prikazom ovih dokaza žele dokazati da je onog trenutka kada je bilo jasno da se neće moći nabaviti respiratori HCVE003 ista cijena samo primijenjena na druge odnosno respiratore čija je nabavka predmet optužnice.

Tužitelji su danas prezentirali i Odluku Federalnog štaba Civilne zaštite o nabavci materijala i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije čime je FUCZ-e odobreno sedam miliona za tu nabavku, a još jednom odlukom za iste namjene ovo tijelo je odobrilo potrošnju još oko 2,6 miliona maraka.

Hukeljić i Pašić su pojasnili da su ove odluke od izuzetnog značaja jer se s njima dokazuje da je Federalni štab, a nakon što je njegov sastav izmijenjen donio ovakvu odluku, a da pri tome nije jasno naznačio koja sredstva će se nabavljati za nešto više od 10 miliona maraka, odnosno nije bila navedena specifikacija potrebnih sredstava, a kako je to ranije radio Štab u prijašnjem, smijenjenom sazivu.

Tužilaštvo BiH od početka tvrdi da je sastav Federalnog štaba CZ izmijenjen kako bi se dale veće ovlasti Fahrudinu Solaku, načelniku tog štaba, odnosno da je ta kupovina bez znanja šta se kupuje odobrena s ciljem kako bi se mogao zaključiti ugovor sa “Srebrenom malinom”.

Tužitelj Džermin Pašić je istakao da su djela visoke korupcije teško dokaziva i da je zbog toga neophodno izvoditi dokaze na način kako se to u ovom slučaju radi hronološki, uz prezentaciju svih odluka koje su prethodile realizaciji ugovora od 10,5 miliona maraka iz budžeta. Pašić je kazao da “hronologija događaja, sama po sebi dokaz” za navode iz optužnice.

Potom je ukazano na to da je tu odluku od 1. aprila koju je na prvi pogled potpisala komandantica FŠCZ Jelka Milićević, ipak potpisao neko drugi u njeno ime, jer na dokumentu na mjestu predviđenom za potpis na kojem je već otkucano ime Milićević, pored nečijeg svojeručnog potpisa stoji i rječica “za”.

U sudnici je danas ponovo prezentirana viber i e-mail komunikacija Bahre Džake, sekretarice u Novalićevom uredu koju je ona vodila s Fikretom Hodžićem u ime, kako je kazao tužitelj Hukeljić premijera.

Na ovaj način, kazao je tužitelj Hukeljić, Tužilaštvo BiH dokazuje da je Novalić nezakonito provodio postupak javne nabavke.

Inače, današnje ročište proteklo je u burnim raspravama između tužitelja i dvoje članova Sudskog vijeća, kao i advokata.

Odbrana optuženih naime na svaki pokušaj tužitelja da obrazlože na koji način određeni materijal dokazuje navode iz optužnice, prekidali su ih prigovorom da donose zaključke.

Više puta predsjedavajuća Sudskog vijeća Džemila Begović upozoravala je tužitelje da “ne iznose zaključke”, nego da samo prikažu dokaz uz pojašnjenje, ali ne i uz iznošenje zaključaka.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu bit će održan 19. maja.