Član FŠCZ

Pehar: Možemo reći da su provedene mjere urodile plodom

pehar (1)

Dodao je da 26 smrtnih slučajeva u Federaciji „vežemo uz pojavu Covida-19, od čega je nešto više muškaraca nego žena – 54 posto muškaraca i 46 posto žena“

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar je u današnjem obraćanju kazao da je u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano ukupno 750 osoba, od kojih je kod 29 test bio pozitivan na Covid-19.

– Vidimo da je broj testiranih do sada najviši. Ukupno je do sada na prostoru Federacije BiH testirano gotovo 8.000 uzoraka – 7.924, a Covid – 19 je potvrđen kod 663 osobe – naveo je Pehar.

Napomenuo je da od toga nešto malo više potvrđenih slučajeva ima kod pripadnica ženskog spola – 54 posto, dok je kod muškaraca 46 posto od ukupnog broja potvrđenih.

Pehar je naveo i podatke za kantone u Federacije BiH, kazavši da je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 212 pozitivnih, Tuzlanskom kantonu 82, Zapadnohercegovačkom 69, Kantonu Sarajevo 87, Zeničko-dobojskom kantonu 72, Unsko-sanskom 65, Srednjobosanskom 30, Hercegbosanskom 29, Bosanskopodrinjskom kantonu 14 i Posavskom tri.

– Što se tiče pacijenata koji se nalaze na bolničkom liječenju, njih sa današnjim danom imamo ukupno 90 Sa današnjim danom bilježimo i 61 pacijenta kojeg smatramo oporavljenim, dakle izliječenim od ove bolesti – kazao je Pehar.

Dodao je da 26 smrtnih slučajeva u Federaciji „vežemo uz pojavu Covida-19, od čega je nešto više muškaraca nego žena – 54 posto muškaraca i 46 posto žena“.

Napomenuo je da po dobnim skupinama prednjače osobe životne dobi preko 65 godina. Dvije trećine umrlih je u toj dobnoj skupini.

– Iz ovih podataka možemo reći da naše provedene mjere koje smo propisali i uz pomoć naših sugrađana, kojima se zahvaljujem, su na neki način urodile plodom. Nemamo velikih iskakanja u broju novoobljelih, tako da nam ovi pokazatelji govore da smo na pravom putu u kontroli ove epidemije – kazao je Pehar.

Najblaži slučajevi se mogu liječiti u kućnim uvjetima

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar je u današnjem obraćanju kazao da su u kriznom planu pripravnosti i odgovora na epidemiju Covid-19 predvidjeli da se najblaži slučajevi mogu liječiti u kućnim uvjetima.

Sukladno tome, dodao je on, jedan značajan broj covid pozitivnih pacijenata se liječi na takav način. Samo oni najteži se liječe u bolničkim uvjetima.

– Kada govorimo o brojkama, rekli smo da je danas aktivno oko 576 pacijenata sa Covidom, 90 ih je na liječenju u bolnicama, još 30-tak ih se nalazi na liječenju u izolatorijima. Kada te brojke stavimo u račun, onda ispada da se oko 450 osoba liječi u kućnim uvjetima – kazao je Pehar, odgovarajući na novinarsko pitanje koliko se oboljelih od Covida-19 trenutno liječi kod kuće.

Upitan koliko je općina u Federaciji BiH u kojima još nije zabilježen niti jedan slučaj koronavirusa i zbog čega je, po njegovom mišljenju, to tako, Pehar je odgovorio da je evidentno da na prostoru Federacije BiH ima određen broj općina u kojima još uvijek nije zabilježen ni jedan pozitivan slučaj na Covid-19.

– Razloge zbog čega je to tako možemo u ovom trenutku nagađati, od veličine općine, neke male općine imaju mali broj stanovnika. Recimo općina Bosansko Grahovo, ili čitav niz općina koje imaju po nekoliko tisuća stanovnika, koje onda statistički imaju i manju vjerovatnost da se u njima pojavi pozitivan slučaj – kazao je Pehar.

Dodao je da i čitav niz drugih čimbenika utječe na ovu činjenicu, te da u ovom trenutku ne bi špekulirao o tome.

– Vrijeme će pokazati kad će se i u takvim slučajevima i hoće li se u takvim općinama pojaviti osobe pozitivne na koronavirus – naveo je Pehar.