BiH

Generalni sekretar Vijeća Evrope

Pejčinović Burić: Bol žrtava i njihovih porodica ostaju stvarni i opipljivi

11/07/2022

Napominje da “bol žrtava i njihovih porodica ostaju stvarni i opipljivi, zbog čega se trebamo sjećati Srebrenice, što je naš zalog za budućnost”

Generalni sekretar Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić kazala je na današnjoj komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici da ne postoje dva ista rata, te da uzroci i posljedice ratova variraju ali svaki nosi bol i tugu.

– Često isprekidano zločinima i događajima koji su toliko strašni da su njihova imena i mjesta obilježeni u našoj savjesti dugo nakon što oružje utihne. Okupili smo se kako bismo odali počast neizmjernoj patnji žrtava i njihovih obitelji koje su izgubile najmilije i koje traže one koji se još vode kao nestali – poručila je Pejčinović Burić.

Napominje da “bol žrtava i njihovih porodica ostaju stvarni i opipljivi, zbog čega se trebamo sjećati Srebrenice, što je naš zalog za budućnost”.

Dodaje da je Srebrenica ožiljak koji još uvijek zacjeljuje i nikada neće posve izblijediti.

– Umjesto toga podsjeća nas na užase koje su ljudska bića spremna počiniti, ali i na našu opredijeljenost i odlučnost da se više nikada ne smiju ponoviti – zaključila je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.