Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnik Svjetskog jevrejskog kongresa

Rosensaft: Genocid u Srebrenici upisati u anale čovječanstva radi sjećanja i upozorenja

Menachem Rosensaft – screenshot

– Teško nam je i zamisliti 8.372 ubijena muškarca i dječaka čije se slike i lica spajaju jedno u drugo, baš kao što nismo u stanju da konceptualizujemo šest miliona Jevreja ubijenih u Holokaustu. Preživjeli i porodice žrtava danas i svakog drugog dana nose svoje svoje najmilije u srcima i mislima – poručio je Rosensaft

Predstavnik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Rosensaft istakao je na danas na komemoraciji povodom obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici da je ova godišnjica od ogromnog značaja za sve ljude kojima je stalo do međunarodnih ljudskih prava, za sve one koji imaju savjest.

Brojevi i statistika, prema njegovim riječima, po samoj svoj deficiciji su anonimni i mogu istovremeno preplaviti i lišiti osjećanja.

– Teško nam je i zamisliti 8.372 ubijena muškarca i dječaka čije se slike i lica spajaju jedno u drugo, baš kao što nismo u stanju da konceptualizujemo šest miliona Jevreja ubijenih u Holokaustu. Preživjeli i porodice žrtava danas i svakog drugog dana nose svoje svoje najmilije u srcima i mislima – poručio je Rosensaft.

Da bismo mi ostali, kako je dodao, mogli istinski da shvatimo ogromnu ljudsku tragediju genocida u Srebrenici posebno na dan poput današnje, moramo razmišljati o pojedinačnim žrtvama i pokušati zamisliti njihov strah, tjeskobu, bol i monstruoznost njihovog ubistva. Stoga je Rosensaft istakao posljednji radijski izvještaj ubijenog novinara Nine Ćatića koji je glasio “Srebrenica se pretvara u najveću klaonicu”, a današnje riječi posvetio je i Hajri Čatić koja nije doživjela da pronađe posmrtne ostatke svog sina.

Ne može se dozvoliti, kako je kazao Rosensaft, da oni koji poriču genocid i dalje nekažnjeno šire svoje laži i da besramno pokušaju prebaciti krivicu na žrtve kao što je to prošle godine urađeno u izvještaju samozvane nezavisne komisije koju su imenovale vlasti RS.

– Danas i sutra potpuno smo solidarni sa preživjelima i njihovim porodicama. Posvetimo se zajedno trajnom upisivanju genocida koji se dogodio u Srebrenici u anale čovječanstva radi sjećanja, ali i radi upozorenja – kazao je Rosensaft.