Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pejić: Federalizacija ponovan pokušaj rastakanja države

BiH

marinko-pejic

Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH (HNV BiH) Marinko Pejić saopštio kako je politička inicijativa za uspostavu „federalne jedinice s hrvatskom većinom novi pokušaj etnofederalizacije BiH i rastakanja države“.

Pejić smatra kako je to politika potpuno suprotna domoljubnoj orijentaciji i duhu Bosne i Hercegovine, a njezin koncept egzistencijalno opasan za opstanak hrvatskog naroda.

– HNS-ovo zagovaranje uspostavljanja federalne jedinice s hrvatskom većinom, s ciljem etničkog zaokruživanja dijelova bosanskohercegovačkog teritorija, istodobno znači dodatno rastakanje države BiH, ali i obespravljivanje Hrvata izvan zamišljenog hrvatskog teritorijalnog područja u BiH, koji bi se zatekli u situaciji potpune političke nijemosti i isključenosti, bez mogućnosti artikulacije vlastitih političkih stajališta – navodi Pejić u priopćenju za javnost.

Poručio je kako bi predstavnicima HNS-a „konačno trebalo postati jasno da je BiH država i Hrvata, a Sarajevo glavni grad te države“.

– Stoga je unutar hrvatskog nacionalnog korpusa nužan politički zaokret, s ciljem pronalaska pravednog rješenja unutarnjeg uređenja BiH za cijeli hrvatski narod u BiH, a ne samo za jedan njegov dio – naveo je predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH.

Dodao je kako je nepobitna činjenica da je cjelokupno stanje u BiH, od političkog do socijalnog, krajnje loše za sve stanovnike u ovoj državi, pa tako i hrvatski narod. Međutim, smatra kako je jedina realna politička opcija ona koja u sebi sadrži sve elemente građanskog prava, pa tako i prava ustavnih (konstitutivnih) naroda i nacionalnih manjina.

– Za BiH, kao državu, neprihvatljiva je federalizacija na načelima etnoteritorijalizacije, ali je isto tako iritantno nametanje pogrešnog shvaćanja građanskog principa uređenja države, koje negira specifičnosti, kulturu, jezik, identitet i tradiciju ustavnih naroda i nacionalnih manjina u BiH, kao bitnih pretpostavki egzistencije države BiH i društva u cjelini – smatra Pejić.