Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poruka poslanicima NSRS-a

PEN Centar: Prijedlog zakona o kriminalizaciji klevete mora biti odbačen

nsrs fena

PEN International i PEN Bosne i Hercegovine osuđuju i prijedlog predsjednika RS-a Milorada Dodika za uvođenje takozvanog zakona o ‘stranim agentima’, koji bi dodatno ugušio civilno društvo i neovisne medije

Narodna skupština Republike Srpske mora se suprotstaviti pokušajima ponovnog kriminaliziranja klevete, poručili su danas PEN International i PEN Bosne i Hercegovine, nakon što je Vlada Republike Srpske podnijela nacrt izmjena i dopuna Kaznenog zakona kojima bi se uvele oštre kazne za klevetu.

PEN International i PEN Bosne i Hercegovine osuđuju i prijedlog predsjednika RS-a Milorada Dodika za uvođenje takozvanog zakona o ‘stranim agentima’, koji bi dodatno ugušio civilno društvo i neovisne medije.

– Naime, 2. marta ove godine, Vlada RS – jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine – podnijela je parlamentu nacrt izmjena i dopuna Kaznenog zakona kojima bi se nejasno formulirana ‘namjera nanošenja štete nečijem ugledu ili časti’ kažnjavala novčanim kaznama u rasponu od 5.000 KM (oko 2.500 €) do 100.000 KM (oko 51.000 €). Predstavljen na zahtjev Milorada Dodika, zakon bi ponovno kriminalizirao klevetu 22 godine nakon što je ukinut, što je izazvalo osude brojnih domaćih i međunarodnih organizacija, uključujući PEN Bosne i Hercegovine. Novinari i aktivisti za ljudska prava protestirali su ispred parlamenta u Banjoj Luci, osuđujući zastrašujući učinak koji bi nacrt zakona, ako bude usvojen, imao na slobodu izražavanja i slobodu medija – navodi se u saopćenju.

– Moramo stati odlučno i ispravno, te prednjačiti u angažmanu protiv svih oblika ograničavanja, ukidanja i gušenja prava na slobodu govora. Bosna i Hercegovina, sa svojom deklariranom budućnošću u evropskoj porodici država, mora i praktično i doslovno pokazati i dokazati da tu pripada. Sprječavanje uvođenja ovako opasnog zakona bit će prvi dokaz da imamo budućnost kao država – poručili su iz PEN-a Bosne i Hercegovine.

Milorad Dodik je 8. marta ove godine, objavio svoju namjeru da uvede takozvani zakon o ‘stranim agentima’ kojim bi se regulirale aktivnosti organizacija civilnog društva u Republici Srpskoj. PEN International i PEN Bosne i Hercegovine osuđuju ovaj potez kao još jedan pokušaj gušenja slobode neovisnih medija i civilnog društva u tom entitetu.

– Planovi za ponovnom kriminalizacijom klevete u Republici Srpskoj predstavljaju veliki korak unazad i moraju se hitno zaustaviti. Prijedlog za uvođenje zakona o ‘stranim agentima’ očito ima za cilj ograničiti kritične skupine i medije te je zabrinjavajući. Pomno ćemo pratiti situaciju, koja bi ozbiljno naštetila pravima na slobodu izražavanja i slobodu udruživanja u Republici Srpskoj – kazala je Ma Thida, predsjednica Odbora pisaca u zatvoru PEN Internationala.

Kako se navodi u zajedničkoj izjavi PEN International i PEN BiH, pisci i novinari u Bosni i Hercegovini suočavaju se s nizom izazova i izloženi su različitim oblicima pritiska, uključujući političke i ekonomske pritiske, verbalne napade i prijetnje, uznemiravanje na internetu i kršenje prava na pristup informacijama.

– Predsjednik RS-a Milorad Dodik rutinski uznemirava i blati kritičke novinare u javnim prostorima, čime pridonosi atmosferi straha i nekažnjivosti verbalnih i fizičkih napada. PEN International i PEN BiH pozivaju vlasti da spriječe i zaštite od prijetnji i nasilja nad piscima i novinarima, uključujući javnu osudu svih prijetnji, temeljitu istragu svih slučajeva i stvaranje okruženja u kojem slobodna javna rasprava može napredovati. PEN International se protivi kriminalizaciji klevete u svim slučajevima i aktivno vodi kampanju za ukidanje krivičnih zakona o kleveti širom svijeta. Kriminalizacija klevete, bilo javnih ličnosti ili privatnih lica, predstavlja nesrazmjeran i nepotreban odgovor na potrebu zaštite ugleda. Ima zastrašujući efekat i podriva slobodu izražavanja. Pitanja ugleda trebaju se rješavati kao pitanja građanskog prava u kojima vlada nema nikakvu ulogu – saopćeno je iz PEN centra.