BiH

Pendeš: Određene agencije imale su informacije o napadu u Rajlovcu

06/05/2016

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš rekla je da su određene agencije imale informacije o napadu u Rajlovcu u kojem su ubijena dva pripadnika Oružanih snaga BiH.

“U pravu su svi oni koji kažu da je pucanj u Oružane snage pucanj u državu. Mislim da država nije dovoljno dala pažnje kad se govori o tome tome procesu, odnosno onome što je uslijedilo poslije toga. Tada je i ranjen jedan vojnik koji i danas ima određene posljedice. Počeo je raditi, ne u onom kapacitetu u kojem je bio prije, ali nadam se da će se njegovo stanje poboljšavati”, kazala je Pendeš za N1.

“Moram reći da nismo pripravni bili na takvu vrstu napada na pripadnike Oružanih snaga. Tek naknadno su se utvrdile činjenice da su određene agencije imale određene informacije. Mogli su se pravovremeno informirati vojnici na toj lokaciji, na koji način se trebaju ponašati i što mogu raditi”, poručila je Pendeš.

Govoreći o tome hoće li biti aktiviran Akcijski plan za članstvo BiH u NATO-u na summitu u Varšavi u srpnju ove godine, Pendeš kaže kako je početkom ove godine bila veći optimist nego što je sada “što ne znači da se do početka sedmog mjeseca neke stvari neće promijeniti”.

“U procesu uknjižbe perspektivne nepokretne vojne imovine od 63. lokacije u FBiH su uknjižene 24. lokacije, ali još uvijek nije uknjižena nijedna lokacija iz Republike Srpske”,  kazala je Pendeš.

“Trećina se nalazi na području RS-a, dvije su na sudu, dio lokacija na području FBiH, uz najbolju nakanu, se ne mogu uknjižiti. Postoji problem u harmonizaciji zemljišno-knjižnih izvadaka. U tom smislu je nužno harmonizirati cijeli proces”, kazala je Pendeš.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.