Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pendeš: OSBiH simbol jedinstva, zajedništva i profesionalnosti

pendes111

Oružane snage BiH (OSBiH) predstavljaju simbol jedinstva, zajedništva i profesionalnosti – kazala je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš tokom Akademije povodom obilježavanja 1. decembra – Dana Oružanih snaga i 10. godišnjice formiranja jedinstvenih OSBiH, koja je održana večeras u Domu OSBiH u Sarajevu.

Dodala je da su danas, 10. godina nakon formiranja, OSBiH u situaciji da prezentiraju izvanredne rezultate koje su postigle u veoma složenim okolnostima.

Iskazala je zahvalnost Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH koji su svojim odlukama podstakli i omogućili učinkovito djelovanje i razvitak OSBiH.

Dodala je da su OSBiH stvarane da djeluju u društvenom ambijentu, uvažavajući sva materijalna i druga ograničenja, stalno tragajući za načinom da odgovore na potrebe naroda i građana u sigurnom i stabilnom okruženju.

Mišljenja je da materijalna ograničenja i opća ekonomska situacija u društvu nisu saveznici OSBiH u savladavanju izazova, ali da ipak ohrabrujuće djeluju izrazi razumijevanja za objektivne okolnosti i spremnost da se u narednom periodu poveća i politička potpora, ali i materijalna izdvajanja za odbrambeni sistem BiH.

Podsjetila je da su OSBiH bile čvrst oslonac i izvor pomoći diljem BiH, spašavajući ljudske živote i materijalna dobra tokom prirodnih nepogoda, ali i tokom operacija deminiranja.

Podcrtala je da je proces euro-atlanskih integracija njihovo strateško, vanjsko-političko opredjeljenje te da su svi postignuti rezultati bili mogući zahvaljujući velikom zalaganju, trudu i požrtvovnosti svih pripadnika OSBiH.

– Nažalost, na tom putu smo bili praćeni ranjavanjima i gubitkom ljudskih života. Uistinu smo potreseni hladnokrvnim ubistvom pripadnika OSBiH od prije nekoliko sedmica. Sada više nego ikada treba nam razuma i mudrosti da usmjerimo napore na prevenciju i suzbijanje radikalizma, ekstremizma i terorizma – zaključila je ministrica Pendeš.

Akademiji su, između ostalih, prisustvovali najviši predstavnici vlasti u BiH, međunarodne zajednice, penzionisani generali te predstavnici kulturnog i javnog života u BiH.