Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pendeš: Plaća vojnika OSBiH veće nego u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori

marina pendes – anadolija

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš kazala je da je plata vojnika Oružanih snaga BiH (OS BiH) veća od plate vojnika u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori, javlja Anadolu Agency (AA).

“Bar unazad godinu dana, plaća vojnika OS BiH je bila veća od plaće vojnika i u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori. A trend odlaska iz BiH postoji bez obzira na nacionalnost, tako da i ljudi koji imaju posao odlaze iz BiH ne videći tu budućnost”, istakla je Pendeš komentarišući nedavni konkurs Ministarstva odbrane BiH kojim je otvoreno oko 300 radnih mjesta i data šansa mladim ljudima za zaposlenje.

Kako je kazala, taj trend nekada nije povezan sa poslom, poslodavcem, nego je vezan više za političku situaciju i nedavanje nade mladim ljudima. Dodala je kako je u BiH previše negativnih stvari u eteru, te da bi i mediji i svi segmenti društva trebali više učiniti kako bi ukazali i na pozitivne trendove kojih itekako ima i koji se dešavaju.

Ministrica Pendeš je danas posjetila Regionalni ured Anadolu Agency (AA) za Balkan i tom prilikom ukazala na značaj medija i objektivnog izvještavanja za jednu zemlju.

Pendeš je dočekao Hakan Celik, direktor Regionalnog ureda Anadolu Agency (AA) za Balkan, koji je ministricu informisao o radu agencije.

“Jako je bitna uloga medija kao promotora i pozitivnih dešavanja, ali i objektivnog informiranja o dešavanjima u zemlji za zauzimanje stajališta ili, bolje rečeno, formiranje javnog mnijenja”, istakla je Pendeš.

Dodala je kako je za “BiH jako bitno neovisno novinarstvo i prezentiranje točnih informacija, jer jedino na takav način možemo pomoći cjelokupnom razvitku BiH”.

“Ponekad pomislim da se iz BiH samo prezentiraju negativne stvari. Ipak, ima i pozitivnih pomaka, napretka koji je učinjen, ne samo u prošloj godini nego u posljednjih deset godina za koje sigurno građani susjednih zemalja ili građani EU nisu upoznati i ne znaju”, pojasnila je Pendeš dodavši kako pritom misli na predstavljanje ljepota BiH, kao i mogućnosti investiranja.

Saradnja MO BiH i Republike Turske je, istakla je Pendeš, na jako visokoj razini.

“Mi nemamo nikakvih otvorenih pitanja. Smatram MO Republike Turske i Tursku prijateljskom zemljom koja, između ostalog, pored ostalih zemalja članica NATO-a, intenzivno lobira kako bi se aktivirao MAP za BiH”, dodala je Pendeš.

Hakan Celik, direktor Regionalnog ureda AA za Balkan, podsjetio je da u AA u Sarajevu radi više od 30 uposlenih te da AA emituje vijesti na 11 jezika.

Celik je ministrici Pendeš poklonio knjigu “Pokušaj puča FETO iz minute u minutu” u kojoj je sažeta hronologija pokušaja državnog udara 15. jula, a koju je priredila Anadolu Agency (AA).