Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministarstvo odbrane bih

Pendeš predvodila bh. izaslanstvo na ministarskom sastanku NATO-a u Briselu

pendes – nato

Pendeš je posebno naglasila da Bosna i Hercegovina svojim sudjelovanjem u misijama projiciranja stabilnosti te stalnim napretkom na svim drugim područjima pokazuje čvrstu opredijeljenost za nastavak puta ka euroatlantskim integracijama

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš u četvrtak je predvodila izaslanstvo resornog ministarstva i Oružanih snaga BiH na ministarskom sastanku NATO-a u formatu „Odlučna podrška“, održanom u Briselu, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Učesnici sastanka bili su ministri odbrane zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja čiji pripadnici učestvuju u misiji podrške miru u Afganistanu.

Raspravljano je o političkoj i vojnoj situaciji u Afganistanu, kao i izazovima s kojima se mogu suočiti u daljnjem izvršenju te misije.

Ministrica Pendeš je naglasila opredijeljenost BiH za podršku izgradnji mira i dugotrajne stabilnosti u Afganistanu, kao i da će pripadnici Oružanih snaga BiH nastaviti učestvovati u misiji „Odlučna podrška“.

Ona je posebno naglasila da Bosna i Hercegovina svojim sudjelovanjem u misijama projiciranja stabilnosti te stalnim napretkom na svim drugim područjima pokazuje čvrstu opredijeljenost za nastavak puta ka euroatlantskim integracijama.

Na marginama sastanka, ministrica Pendeš se susrela sa zamjenicom generalnog sekretara NATO-a Rosom Gottemoeller, ministricom odbrane Kraljevine Španije Margaritom Robles, ministrom odbrane Republike Hrvatske Damirom Krstičevićem, ministrom odbrane Mađarske Tiborom Benkom i ministricom odbrane Republike Italije Elisabettom Trento.

U okviru posjeta Sjedištu NATO-a u Briselu, ministrica Pendeš je posjetila i Misiju BiH pri NATO-u, gdje je imala kraći prijem i sastanak s ambasadorom BiH pri NATO-u Almirom Džuvom. Uslijedio je i kraći radni sastanak s pripadnicima Vojnog dijela Misije BiH. Brigadir Čajić informirao je ministricu Pendeš o najvažnijim aktivnostima Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u.

Osim ministrice Pendeš, u izaslanstva Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH su bili pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u, brigadir Jasmin Čajić, zamjenik šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u, brigadir Velibor Purković, te savjetnik ministrice odbrane Jakov Križanović.