Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pendeš za Fokus.ba: Važno je da NATO stavi BiH pod svoj sigurnosni kišobran

marina pendes

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš (HDZ) izjavila je u intervjuu za Fokus.ba da je izuzetno važno da NATO Bosnu i Hercegovinu stavi pod svoj „sigurnosni kišobran“.

“U razgovorima koje intenzivno vodim sa stranim dužnosnicima ističem upravo ovu činjenicu”, navela je Pendeš.

Pendeš je za naš portal govorila i o rezultatima ovog ministarstva u proteklom periodu, kao i mirovnim misijama širom svijeta u kojima učestvuju bh. vojnici. Osvrnula se i na podmlađivanje kadrova u Oružanim snagama BiH te na inicijativu da se povećaju plate bh. vojnicima.

Kakvi su rezultati Ministarstva u proteklom periodu i koji su planovi za ovu godinu?

Ministarstvo obrane BiH je u proteklom razdoblju postizalo rezultate definirane vlastitim planovima, te sa zadovoljstvom mogu kazati kako smo u velikoj mjeri ispunili zacrtano, posebno imajući u vidu određene okolnosti koje su utjecale na izvršavanje naših obveza.

Ono što je u ovome trenutku u fokusu našega rada, a isto ponavljam od početka mog mandata, uz naš euroatlantski put je svakako unaprjeđenje radno pravnog statusa pripadnika Oružanih snaga BiH. S time u vezi, posebno me veseli podrška našem prijedlogu za izmjene i dopune Zakona o službi u OS BiH, kao i inicijativa za povećanje plaća našim pripadnicima u činu vojnika i dočasnika.

Također, izmjenom internih pravilnika MO BiH stvorili smo preduvjete da naši pripadnici u čin časnika mogu biti promaknuti do 35 godine. Kada govorimo o ostalim aktivnostima Ministarstvo daje maksimum kada je u pitanju ispunjavanje zakonom definiranih zadaća kao što je deminiranje, gdje je naš ukupni doprinos na razini BiH viši od 20%.

Oružane snage protekle zime, ali i ljeta 2017. godine odgovarale su na prirodne katastrofe i nesreće poput požara, poplava i velikih nanosa snijega. Planovi za ovu godinu uglavnom su vezani uz naprijed navedeno, ali svakako da u ovoj godini idemo korak naprijed i s moderniziranjem materijalno-tehničkih sredstava OS BiH i implementacijom dokumenta Pregled obrane, optimistično iščekujući važne sastanke u sjedištu NATO-u na kojima će se raspravljati o statusu BiH kada je u pitanju euroatlantski integracijski proces.

Poznato je da su Oružane snage BiH u proteklim godinama učestvovale u mirovnim misijama širom svijeta. Gdje su sve bile stacionirane naše trupe u proteklim godinama i kakvi su rezultati?

Naše trupe već više od 15 godina širom svijeta predano rade na izgradnji mira i podrške istome. Ovo je posebno vrijedna činjenica imajući u vidu kako smo od zemlje primatelja međunarodne mirovne pomoći u prilici postati davatelj pomoći što sigurno jača naš ugled i kredibilitet u svijetu i raznim organizacijama kao što je NATO, ali i Evropska unija.

S obzirom na to da sam imala priliku posjetiti naše pripadnike u Afganistanu protekle godine prenosim vam dojmove koji su izvrsni, te pohvale na račun naših pripadnika od predstavnika NATO-a. U ovome trenutku pripadnici OS BiH su angažirani u Afganistanu, Kongu, Maliju i Srednjoafričkoj Republici.

Postoji li potreba za podmlađivanjem kadrova u Oružanim snagama BiH?

Podmlađivanje u Oružanim snagama BiH je kontinuiran proces koji zauzima visoko mjesto u prioritetima u radu. Nama je cilj u OS BiH privući najkvalitetnije mlade ljude, te upravo zato, kako sam već kazala radimo na povećanju plaća, moderniziranju opreme i općenito stvaranju boljih uvjeta rada u OS BiH.

Proces prijama mladih vojnika je aktualan uvijek, kao i projekt započet 2012. godine, a riječ je o prijemu mladih časnika iz civilstva. Također, časnike primamo i internim konkursima, ali i kroz bilateralnu suradnju s partnerskim državama školujući mlade osobe na prestižnim vojnim akademijama, ne samo u Evropi, nego i širom svijeta.

Kako trenutno stoji BiH na putu ka NATO-u?

Naš put ka NATO-u vezan je uz strateške dokumente BiH, ali i Zakon o obrani gdje je jasno propisano kroz članak 84. kako će Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provesti potrebne aktivnosti za prijam Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a.

U ovome trenutku mi smo u iščekivanju aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO-u koji nam je uvjetno dodijeljen u Talinu 2010., a uvjet je vezan uz knjiženje perspektivne vojne imovine, sudjelovanje u mirovnim misijama, te uništavanje viškova naoružanja, streljiva i minsko- eksplozivnih sredstava. Mogu kazati kako smo u Ministarstvu obrane BiH učinili sve da se navedeni uvjeti ispune i da s optimizmom gledamo na sastanke Saveznika tokom ove godine koji će definirati naš status kada je u pitanju integracijski proces prema NATO-u.

Kada razgovarate sa stranim zvaničnicima vide li oni BiH uskoro kao NATO članicu, s obzirom i na rastući uticaj drugih velikih sila na prostoru Balkana?

U razgovorima koje intenzivno vodim sa stranim dužnosnicima ističem upravo činjenicu kako je izuzetno važno da NATO Bosnu i Hercegovinu stavi pod svoj „sigurnosni kišobran“.

U istome trenutku svjesni smo kako na putu članstva ka NATO-u moramo učiniti kredibilan i kontinuiran napor. Imajući u vidu izjave dužnosnika NATO-a, otvorena vrata i perspektiva članstva za BiH, ali i druge zemlje poput Makedonije, postoje i iskreno se nadam i očekujem kako će BiH u vremenu pred nama krenuti ubrzanim korakom putem reformi, gdje reforma obrane može biti dobar primjer realizacije tih reformi, što će dovesti do vidljivog progresa na putu članstva u EU i NATO-u.