Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Penzioneri će ostati bez dvije penzije u 2015. godini?

povrce poljoprivrednici sarajevo (9)

Penzionerska populacija u FBiH strahuje da bi do kraja godine mogla ostati zakinuta za dvije penzije!

S obzirom na činjenicu da penzije konstantno kasne i da se isplata već sada ‘razvlači’ čak i po 25 dana, te s obzirom na katastrofalnu finansijsku situaciju u kakvoj se nalazi Federacija, strah penzionera je potpuno opravdan i samo je pitanje vremena kada će se isplata ‘preliti’ u idući mjesec. To bi, jasno je, dovelo penzionere u katastrofalno težak položaj i njihova egzistencija bila bi još ugroženija nego sada, piše Dnevni list.

Veliki deficit

Prema posljednjim informacijama deficit u Fondu MIO/PIO FBiH iznosi oko 140 miliona maraka, a za manjak i kašnjenje penzija, penzioneri uz nesposobne vladajuće elite, krive i veliku nedisciplinu u naplati doprinosa.

Nedostatak novca Zavod već duže vrijeme nastoji namiriti na način da sredstva za isplatu penzija za prošli mjesec uzima iz prikupljenih sredstava u prvih deset dana tekućeg mjeseca te tako zatvara finansijsku konstrukciju, ali se također i zadužuje što definitivno ne smije ostati dugoročno rješenje.

Koliko je situacija teška dovoljno govori i informacija da su pojedine penzije koje se isplaćuju u inostranstvu kasnile čak 30 dana! Situacija s isplatom penzija u Republici Srpskoj za ‘par dana’ je bolja nego u FBiH.
Međutim, problem je s penzionerima koji žive u FBiH a penzije dobivaju iz RS-a. Određenom broju tih penzionera isplata je kasnila 33 dana, tako da im je u šest mjeseci 2015. godine praktički ‘ukradena’ jedna penzija.

Ministri smiruju strasti

Iako je situacija vrlo teška na što iz Zavoda MIO/PIO stalno upozoravaju, federalna ministrica financija Jelka Miličević tvrdi da su penzije ‘sigurne’.

“Plaće i mirovine su redovni izdaci u koje se zasada ne planira dirati. Transferi raseljenim, poljoprivrednicima, kulturi, sportu itd. je ono što će prvo doći na udar”, kazala je Miličević nakon posljednje sjednice Vlade FBiH.

I državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda upozorava na težinu situacije, koju dodatno usložnjava ugroženi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom.

“Sigurno je da nas očekuju bolni rezovi i uštede. S druge strane, mora se naći premoštenje kako ne bi došla u pitanje davanja penzionerima, stradalnicima i socijalnim kategorijama”, poručio je Bevanda.

Direktor Zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić tvrdi da se s obzirom na sveukupno stanje u BiH situacija ne može uskoro popraviti.

“Penzioneri imaju najviše razumijevanja za poteškoće u društvu. Finansijska nedisciplina se tolerira. Normalno je da se isplaćuju neto plaće, radi se na crno, minimalac, a to čak rade i institucije vlasti. Vlast direktno utiče na kršenje sistema. Takvo ponašanje nas je dovelo u deficit zbog kojeg ni niske penzije ne možemo isplatiti na vrijeme”, kazao je nedavno Krnjić.

Oko pet posto penzionera trenutno su žrtve kašnjenja isplate. Međutim, ukoliko se nešto po tom pitanju ne učini pitanje je vremena kada će se ta brojka povećati.