Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

teška situacija

Penzioneri sa ministrom o mogućem povećanju penzija

penzioneri delić
FOTO: Fena
Detalj sa sastanka

Sastanak je održan kao radno-konzultativni sastanak pred zajednički sastanak sa kolegijem Vlade FBiH koja je jedina meritorna i nadležna da se bavi sistemskom rješavanjem statusa penzionera

Na sastanku federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića s predstavnicima Saveza penzionera i Zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja intenzivno su analizirani složeni izazovi i teški uvjeti života s kojima se penzioneri u Federaciji BiH suočavaju svakodnevno.

Predstavnici penzionera istakli su konkretne primjere neadekvatnih penzija većine penzionera u odnosu na troškove života, nedostatak pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti i socijalnim uslugama, kao i izazove povezane s usamljenošću i neaktivnošću, starenjem i umiranjem u samoći zbog skupoće smještaja za stare i iznemogle osobe.

Ministar Delić istakao je da su penzioneri najbrojnija populacija u Federaciji, odnosno da je to jedna petina stanovništva, od kojih više od polovine živi ispod granice dostojanstva.

– Tome je doprinijelo populističko rješavanje problema ove populacije koje je trajalo godinama i mi sad imamo ozbiljan problem koji će se morati rješavati u fazama, korak po korak, ako želimo poboljšati status i kvalitetu ne ovih ljudi koji su sada u penziji, nego svih nas koji ćemo jednog dana biti u penziji – kazao je ministar Delić.

Uvođenje dodatnih socijalnih mjera podrške

Sastanak je održan kao radno-konzultativni sastanak pred zajednički sastanak sa kolegijem Vlade FBiH koja je jedina meritorna i nadležna da se bavi sistemskom rješavanjem statusa penzionera.

Na predstojećem sastanku koji bi trebao biti tokom marta, očekuje se razmatranje mogućnosti povećanja penzija, optimiziranja postojećih zdravstvenih programa za penzionere, te uvođenja dodatnih socijalnih mjera podrške, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.