Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pio fbih

Penzioneri, stiže penzija!

penzioneri penzije
FOTO: Avaz

Ukupno potreban sredstva za isplatu penzija iznose oko 268 miliona maraka, saopćeno je iz Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje

Penzije za mjesec septembar bit će isplaćene danas preko jedinstvenog računa riznice Federacije BiH.

Najniža penzija za septembar iznosi 538,27 maraka, a zagarantovana 642,40 maraka.

Najviša penzija ostvarena prema Zakonu o PIO (Službene novine 13/18) iznosi 2.800 maraka, dok najviša ostvarena prema Zakonu koji je vrijedio do 1. marta 2018, iznosi 2.626,42 maraka.

Prosječna penzija korisnika samostalne penzije, a kojih je na isplati za septembar 361.092, iznosi 675,44 KM.

Penziju za septembar primit će 440.974 korisnika.

Ukupno potreban sredstva za isplatu iznose oko 268 miliona maraka, saopćeno je iz Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Dobra vijest i za penzionisane pripadnike OSBiH

Danas će Dom naroda FBiH raspravljati o Prijedlogu zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Predložen je iz Federalne vlade radi potrebnog eliminisanja nejednakosti nastalih uvođenjem diferenciranih isplatnih koeficijenta za istu kategoriju vojnih osiguranika koji su stekli pravo na penziju u periodu do 2018. godine.

Ukratko, taj dio vojnih penzionera bio je diskriminisan i primao manju penziju. Ali će ova nepravda, kako je najavljeno, biti otklonjena ukoliko Parlament odobri predloženi zakon.