Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Penzioneri u FBiH gube pravo na besplatno liječenje u banjama

BiH

Penzioneri

Penzioneri u Federaciji će još neko vrijeme morati čekati do stabilizacije penzionog fonda i redovnijih primanja. Isplata penzija za juli počela je 5. avgusta. Ali iz Saveza udruženja penzionera FBiH ne očekuju da će sve penzije biti podijeljene čak i do kraja naredne sedmice.

Za oko 406.000 penzionera Zavod je u julu morao osigurati 162 miliona KM. Iz Saveza objašnjavaju za Patriju da bi podjela julskih penzija mogla potrajati sigurno do 20. avgusta.

Kredit od 63 miliona KM, koliko je Zavod PIO planirao podići kod komercijalnih banaka za sada je na čekanju. Međustranački sukobi između SDA-a i HDZ-a usporili su podizanje ovog kredita. Stručnjaci upozoravaju da kredit nije rješenje za PIO, ali bi mogao poslužiti da se prilike u PIO stabilizuju barem na trenutak. Do pronalaženja trajnog rješenja.

Najugroženiji penzioneri sa područja FBiH najvjerovatnije će ostati i bez besplatnog liječenja u banjama. Ranije je Savez udruženja penzionera imao ugovor sa nekoliko reumala na području FBiH. Najugroženiji penzioneri imali su pravo liječenja u njima, ukoliko njihov ljekar odredi da im je rehabilitacija neophodna. Zavod PIO je za to godišnje izdvajao oko 350 hiljada KM. Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike zatražili su ukidanje ovog ugovora. Iz ministarstva tvrde da ne postoji zakonsko uporište za ove olakšice penzionerima.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Mehmedalija Rapa potvrdio je za Patriju da bi penzioneri mogli izgubiti pravo na rehabilitaciju u reumalima, piše Patria.