Penzioneri u FBiH najavljuju mirne proteste

BiH

penzioneri

Savez udruženje penzionera FBiH najavio je za drugu polovinu septembra mirne proteste penzionera širom Federacije BiH, ako Vlada Federacije BiH ne bude ništa uradila na ispunjenju njihovih zahtjeva.

U saopćenju za javnost navode da penzioneri traže saniranje dubioze Federalnog zavoda PIO/MIO i isplatu penzija od 1. do 5. u mjesecu za protekli mjesec.

Među zahtjevima penzionera je i povećanje penzija u ovoj godini za najmanje pet do deset posto, donošenje seta zakona koji proizlaze iz Strategije reforme penzionog sistema.

– Posebno tražimo hitno donošenje zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i zakona o Federalnom zavodu PIO/MIO. Tim zakonima, osim pravičnijeg izračuna penzija, mora se osigurati isplata jednokratnih novčanih pomoći porodici za slučaj smrti penzionera, sredstva za rehabilitaciju i liječenje penzionera u banjskim lječilištima i utvrđivanje kriterija za korištenje tih sredstava – navodi se.

Odluku o organiziranju mirnih protesta penzionera širom Federacije BiH, u drugoj polovini seprembra ove godine, donio je Izvršni odbor Saveza udruženja penzionera na jučerašnjoj sjednici.