Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Penzioneri u FBiH najavljuju mirne proteste

10/06/2015

Savez udruženje penzionera FBiH najavio je za drugu polovinu septembra mirne proteste penzionera širom Federacije BiH, ako Vlada Federacije BiH ne bude ništa uradila na ispunjenju njihovih zahtjeva.

U saopćenju za javnost navode da penzioneri traže saniranje dubioze Federalnog zavoda PIO/MIO i isplatu penzija od 1. do 5. u mjesecu za protekli mjesec.

Među zahtjevima penzionera je i povećanje penzija u ovoj godini za najmanje pet do deset posto, donošenje seta zakona koji proizlaze iz Strategije reforme penzionog sistema.

– Posebno tražimo hitno donošenje zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i zakona o Federalnom zavodu PIO/MIO. Tim zakonima, osim pravičnijeg izračuna penzija, mora se osigurati isplata jednokratnih novčanih pomoći porodici za slučaj smrti penzionera, sredstva za rehabilitaciju i liječenje penzionera u banjskim lječilištima i utvrđivanje kriterija za korištenje tih sredstava – navodi se.

Odluku o organiziranju mirnih protesta penzionera širom Federacije BiH, u drugoj polovini seprembra ove godine, donio je Izvršni odbor Saveza udruženja penzionera na jučerašnjoj sjednici.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.