Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dobavljač kasni

Penzioneri u USK-a nezadovoljni procesom i količinama dostave ogrjeva

penzioneri usk
Mirsad Terzić, predsjednik Saveza udruženja penzionera USK-a

Iako su se penzioneri složili sa dobavljačom da se po paleti cijena poveća za 5 KM zbog rasta cijena goriva, isporuka još kasni

Penzioneri u Unsko-sanskom kantonu su zabrinuti jer im ugovoreni dobavljači još nisu isporučili ogrjevno drvo za predstojeću zimu. Najveći problem su cijepana drva koja dobavljači isporučuju u paletama i pelet kojem se promijenila cijena u odnosu na ugovorenu.

Dobavljač – firma Holz Transport iz Bosanske Krupe obavijestila je Savez udruženja penzionera Unsko-sanskog kantona da im isporuke sirovine ne teku predviđenom dinamikom, te da je zbog toga došlo do zastoja kod isporuke gotovog proizvoda.

– Ove godine se iznenađujuće mnogo penzionera upisalo da želi nabavku cijepanog drveta u paletama. Negdje oko 4.500 paleta je upisano a jedna paleta ima oko 1.80 prostornog metra. Dobavljač je ponudio cijepano drvo sa dva i tri reza, te je kasnije primijetio da zbog izbora ovog sitnijeg reza ne može dnevno više od 17 paleta dostavit, a samo u Bihaću je upisano 1.500 takvih paleta – pojašnjava Mirsad Terzić, predsjednik Saveza udruženja penzionera USK-a.

Iako su se penzioneri složili sa dobavljačom da se po paleti cijena poveća za 5 KM zbog rasta cijena goriva, isporuka još kasni. Iz Saveza kažu da nemaju ništa s tim jer su općinska udruženja penzionera potpisinici ugovora sa dobavljačima.

– Na sastanku je dogovoreno da dobavljač u prvom krugu isporuči po tri palete svim penzionerima koji su se upisali za nabavku ogrjeva, a da će više od tri palete isporučiti naknadno mimo ugovora koji je potpisao s udruženjima penzionera. Tako da penzioneri ne trebaju nasjedati na razne priče i glasine, ostatak paleta će biti isporučeno do kraja godine sigurno – kaže Terzić.

Što se tiče peleta, iz Saveza udruženja penzionera USK-a ističu kako je dobavljač ušao u posao ne shvatajući u potpunosti sa čime se uhvatio u koštac. Stvari su se dodatno zakomplicirale uslijed porasta cijena nafte i goriva, zbog čega je dobavljač korigovao cijene i tu je nastao problem.

– Naš dobavljač ne proizvodi pelet već ga nabavlja i preprodaje nama. Nova cijena peleta je značajno različita u odnosu na onu iz vremena kada su penzioneri s njim potpisali ugovor. Dobavljač je obustavio dostavu i shodno uplaćenom iznosu od 480 KM penzioneri su dobili novu količinu koja je manja za otprilike trećinu. Penzioneri su nezadovoljni, a neki su čak najavili i pokretanje tužbi – kaže Terzić.

Kada je u pitanju ogrjevno drvo u metrama i tu proces dostave ide sporo. Tako neka područja još nisu dobilla ni metar drveta. U Savezu udruženja penzionera USK-a kažu da razumiju kako dobavljač, u ovom slučaju Šumsko privredno društvo Unsko-sanske šume, ima mnoštvo drugih poslova koji čekaju da se završe, ali vjeruju kako će ipak na kraju dobiti ogrjev prije zime.