Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pepeo Roberta Salinasa, čovjeka koji je tvrdio da je Troja u BiH, prosut u Gabeli

BiH

salinas-price

Porodica pokojnog meksičkog hotelijera i homerologa Roberta Salinasa Pricea, koji je tvrdio da se Trojanski rat zbio u BiH, u dolini Neretve, rasula je pepeo iz urne s njegovim posmrtnim ostacima po naselju Gabela, južno od Čapljine.

Sin Roberto Salinas Leon je pepeo prosuo po ostacima staroga grada u Gabeli, koji je njegov otac označio kao glavni trojanski grad Ilij, a tom činu su prisustvovali samo članovi porodice i njihovi najbliži prijatelji iz Hercegovine, prenosi Jutarnji list.

Na taj način je ispunio očevu želju da dio njegovih posmrtnih ostataka počiva u „njegovoj Troji“.

Prajsovu tezu je, navodno, potvrđivalo kretanje zvijezde Sirijus koju spominje Homer u Ilijadi i Odiseji, a čiji je položaj identičan položaju te zvijezde gledane s područja juga Hercegovine.

Uz to, tu je i mitska ptica čaplja, spominjana u Homerovim epovima po kojoj je Čapljina dobila ime, a koja ne živi u Maloj Aziji.

„Za nas je ovo poseban događaj. Prvi put nakon očeve smrti smogli smo snage da dođemo u kraj koji je on toliko volio“, rekao je Roberto Salinas Leon i najavio da će nastaviti da radi na očevom djelu.

Salinasova kćerka Meri Li Salinas najavila je izdavanje slikovnice za djecu koju je na temu Ilijade i Odiseje prije smrti napravio njen otac.