Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naša stranka

Pet godina izvještaji Tužilaštva KS padaju bez posljedica po odgovorne: “To ćemo promijeniti”

sabina-sarajlija-BIRN BiH

Prethodna glavna tužiteljica je 2019. godine promovisana u sutkinju Suda Bosne i Hercegovine što predstavlja napredovanje u službi, dok aktuelna glavna tužiteljica, bez ikakvih posljedica, odrađuje treću godinu mandata, bez obzira na to što su joj izvještaji za prethodne dvije godine odbijeni

Skupština Kantona Sarajevo na jučer održanoj sjednici odbila je izvještaj Tužilaštva Kantona Sarajevo za 2021. godinu. Iz Naše stranke upozoravaju da je ovo već peti izvještaj Kantonalnog tužilaštva koji Skupština odbija te pozivaju na odgovornost.

„Na svojoj Radnoj sjednici u aprilu 2017. godine, Skupština Kantona Sarajevo je posljednji put usvojila Izvještaj Tužilaštva Kantona Sarajevo. Bio je to Izvještaj za 2016. godinu.

Izvještaj za 2017. godinu je povučen sa sjednice skupštine u maju 2018., dok je izvještaje glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva za 2018., 2019, 2020., kao i 2021. godinu Skupština Kantona Sarajevo – odbila.

Ukratko, najviše zakonodavno tijelo Kantona Sarajevo u posljednjih pet godina nije usvojilo nijedan godišnji izvještaj o radu najrigidnijeg pravosudnog organa u tom kantonu.

Ova zaprepašćujuća činjenica otvara niz pitanja. Postavljamo dva glavna – prvo, kakve su posljedice po odgovorne, i drugo, kako je uopšte moguće da izvještaji ovako važne institucije budu odbijeni pet puta uzastopno.

Što se posljedica po odgovorne tiče, prethodna glavna tužiteljica je 2019. godine promovisana u sutkinju Suda Bosne i Hercegovine što predstavlja napredovanje u službi, dok aktuelna glavna tužiteljica, bez ikakvih posljedica, odrađuje treću godinu mandata, bez obzira na to što su joj izvještaji za prethodne dvije godine odbijeni.

Konstantno odbijanje izvještaja upravo je posljedica toga što ni za jedno odbijanje niko nije snosio nikakvu posljedicu. Posljedica je to i vješte zamjene teza po kojoj se svaka kritika na račun Tužilaštva proglašava napadom na njegovu neovisnost. Oni koji su na jučerašnjoj sjednici, radi njenog javnog prijenosa, izbjegli glasanje o predmetnom izvještaju, možda imaju običaj da od glavne tužiteljice, gospođe Sarajlija, ili tužilaca kojima ona rukovodi, traže da ih izvještavaju o tome protiv koga otvaraju istrage i kako ih vode.

Oni koji su javnim dizanjem ruke taj izvještaj odbili to ne rade i neće raditi nikada, ali će i ubuduće insistirati na demokratski način iznesenoj kritičkoj ocjeni prezentiranih rezultata, koje glavna tužiteljica i njoj podređeni tužioci ostvare kroz te istrage.

Koliko smo u pravu kada insistiramo na odgovornosti i javnoj kritici rezultata rada tužilaštava, ali i policijskih struktura kao i sudova na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, govori i činjenica da je u percepciji javnosti povjerenje u represivni aparat države, policiju i tužilaštvo prije svih, palo na najniže moguće grane. Nastavit ćemo da činimo sve da se to povjerenje vrati, prije svega inicijativama za unapređenje postojeće zakonske regulative za oblast pravosuđa, uvjereni da ćemo od oktobra imati puno više alata koji će nam tu borbu olakšati i učiniti uspješnijom.“