Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjedavajući pdpsbih

“Pet koraka”: Zvizdić o posljednjim istupima Milanovića i Orbana

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
15.06.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Denis Zvidic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Peti i završni korak: otkazivanje posjete uz izmišljeno i lažno obrazloženje da je BiH nesigurna zemlja u kojoj su prisutne radikalne grupe – uz ciljano targetiranje Bošnjaka

Matrica djelovanja pojedinih populističkih i ultradesničarskih dužnosnika postaje prepoznatljiva – od Milanovića do Orbana, ocijenio je u svom osvrtu na društvenim mrežama predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Po njegvim riječima, prvi korak je najava posjete BiH, drugi korak, u međuvremenu, do datuma najavljene posjete slijedi brutalno vrijeđanje države BiH (Milanović: BiH je “big shit”), revizija historije (Milanović: Srebrenica je težak zločin sa elementima genocida”; “nisu svi genocidi isti”; “nisu sve žrtve iste”, itd) i islamofobno i rasističko vrijeđanje Bošnjaka (muslimana) – (Orban: “Izazov u vezi sa BiH je kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana”), onda treći korak: čekanje na reakcije na upućene uvrede prema državi BiH i Bošnjacima. Četvrti korak: ciljano tumačenje reakcija na uvrede u formi sigurnosne prijetnje za onoga ko namjerava posjetiti BiH, a logično je da će reagovati svaka institucija, narod ili pojedinac koji drže do svoje časti i dostojanstva i koji govore istinu, a preziru laži i potvore.

Peti i završni korak: otkazivanje posjete uz izmišljeno i lažno obrazloženje da je BiH nesigurna zemlja u kojoj su prisutne radikalne grupe – uz ciljano targetiranje Bošnjaka.

– Ovaj metod je već isprobao notorni Milanović, a nažalost, slutim da istu namjeru, vođen sugestijama i lažima pojedinaca iz bh. entiteta RS, ima i Orban – smatra Zvizdić.

Ako Orban ipak, ne bude slijedio ovu matricu i odluči posjetiti BiH, biće to dobra prilika da se jednostrano i pogrešno informisani Orban uvjeri u suprotno, da se bliže upozna sa pravim vrijednostima BiH od kojih je multikulturalnost jedna od najvažnijih, da shvati da mu ljubitelji presuđenih ratnih zlocinaca i secesionisti prikazuju lažnu sliku o BiH i Bošnjacima, da spozna – iako je to trebao znati – da su Bošnjaci stari i autohtoni evropski narod, da se podsjeti na neke momente iz zajedničke historije i na njegove ranije izjave o BiH, kako bi konačno shvatio da će u EU i NATO ući samo jedinstvena i cjelovita BiH kao višereligijska, multikulturna, građanska, demokratska i evropska država.

– I da, laž je da Orban ima moć da zaustavi pojedinačne sankcije evropskih zemalja. Kao što je greška, a vrijeme će to pokazati, Orbanova odluka da finansijsku pomoć usmjeri prema jednom bh entitetu, umjesto prema državi BiH – poručuje Zvizdić.

Podsjeća da se više puta i u različitim prilikama susreo sa Orbanom u periodu od 2015. do 2019. godine. U tom periodu je Orban snažno podržavao euroatlantske integracije BiH i u svakoj prilici isticao da jedinstvena i multietnička Bosna i Hercegovina u mađarskoj vanjskoj politici ima status „počasnog susjeda“ i da će BiH ostati među vanjskopolitičkim prioritetima mađarskog djelovanja unutar EU, koje je snažno usmjereno daljnjem proširenju na Zapadni Balkan.

– Zašto je i zbog kakvih interesa Orban promijenio svoje stavove poslije par susreta sa Dodikom, brzo ćemo saznati i tada će i nama, a i EU sve biti mnogo jasnije – zaključio je Zvizdić.