BiH

Petar Blažić stigao u Sarajevo, odao počast Dženanu Memiću

08/06/2018

Petar Blažić (65), književnik, maratonac i humanitarac koji je 5. juna krenuo pješke iz Banja Luke u Sarajevo kako bi odao počast ubijenim mladićima Davidu Dragičeviću i Dženanu Memiću danas je stigao u Sarajevo gdje ga je dočekao Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana. Oni su zajedno od Ilidže pješačili do Ajfelovog mosta na Skenderiji.

Njihov dolazak popraćen je aplauzom, a dočekali su ih članovi Dženanove porodice i prijatelji Memića, kao i advokat porodice Ifet Feraget.

Blažić je kazao da se nije umorio i da inače pješači po Bosni i Hercegovini. Okupljeni su željeli da pozdrave Blažića uzvikujući: “Pravda za Davida, pravda za Dženana.”

– Uvijek mi je bila želja da spojim Sarajevo i Banju Luku. U međuvremenu su se pojavili slučajevi David i Dženan i to je za mene bio trenutak kada sam se odlučio na ovaj put. Pokušao sam napraviti luk da se približimo ovoj zemlji, da mi ljudi budemo bliži i da sve naše želje i potrebe brže i bolje usaglašavamo putem zajedničkih mostova – kazao je u izjavi novinarima.

Sa sobom je nosio baklju i cvijet koje, kako kaže, nosi 40 godina.

Blažić je sa članovima porodice Memić otišao u Veliku aleju gdje je postavljeno spomen-obilježje Ranjeni kamen kao trajno sjećanje i opomena na nevinu Dženanovu smrt gdje je odao počast i položio cvijeće.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.