Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Peti dan bez struje: Klizište u Foči pokidalo električne vodove

Фоча – клизиште 3

Dvadesetak domaćinstava u fočanskom selu Gornji Budanj, u Mjesnoj zajednici Miljevina, peti dan su bez struje, nakon što je ogromno klizište iznad kopa Novog rudnika mrkog uglja “Miljevina” pokidalo elektrovodove.

Klizište je oborilo oko 20 stubova niskonaponske mreže, pa je cijelu trasu u dužini od kilometar i po potrebno izmjestiti, rečeno je Srni u fočanskoj “Elektrodistribuciji”.

Pričinjena šteta iznosi oko 30.000 KM.

Radnici “Elektrodistribucije” postaviće tridesetak novih stubova, a građevinsku mašinu za kopanje rupa ustupiće im Rudnik.

Materijal je stigao i radovi bi trebalo da počnu danas.

U “Elektrodistribuciji” kažu da su uslovi za rad teški, zbog snijega i leda.

Ukoliko sve bude išlo prema planu, nova trasa, koja ide vrhom brda, trebalo bi da bude završena za pet do šest dana.

Klizište dugo više stotina metara aktiviralo se u noći između petka i subote, 20. i 21. januara, kada je potonula cijela strana brda iznad kopa Rudnika.

Klizište je odnijelo lokalni put, zatrpalo bazene sa pitkom vode, pokidalo elektrovodove, progutalo dvije štale, došlo do samih kuća i ugrozilo opstanak pet domaćinstava.

Mještani tvrde da je iskopavanje uglja uzrok klizištu, dok u Rudniku kažu da su radili prema propisima i da je u pitanju prirodna nepogoda. Ugroženim mještanima uprava Rudnika je obezbijedila privremeni smještaj i obećala im da će biti obeštećeni.

Pet ugroženih domaćinstava u Budnju, uprkos velikoj opasnosti od klizišta, prethodne četiri noći uglavnom su proveli u svojim kućama.

U najtežoj situaciji je porodica Danila i Milke Filipović, kojima je klizište uništilo stajske objekte u kojima je bilo smješteno 20 krava i četvoro teladi.

Danilo Filipović pored štale koju je uništilo klizište / FOTO Srna

Njihov sin Dimitrije kaže da su stoku privremeno smjestili u objekte u krugu Rudnika i da moraju biti u blizini krava, koje treba da se otele.

“Pronašli smo kuću sa štalom tu u blizini, gdje ćemo se privremeno smjestiti, a Rudnik će nam platiti zakup i sutra bi trebalo da se preselimo. I ostale porodice će se vjerovatno snaći na sličan način, jer je u okolini Miljevine dosta napuštenih imanja”, kaže Dimitrije.