Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Peti međunarodni miting u okviru Erasmus+ projekta “Kutak za roditelje”

os aleksa santic miting

Sarajevska Osnovna škola “Aleksa Šantić” partner je u programu ERASMUS +KA2 pod nazivom ”Teacher education – strenghtnening partnership between school and parents”- za koji je dobila i podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Osim OŠ „Aleksa Šantić“ u projektu učestvuju i partneri iz Poljske, Slovenije, Portugala, Turske, Bugarske i Velike Britanije.

Osnovna škola “Aleksa Šantić“ je kreirala osnovnu ideju koja se odnosi na razvoj novih pristupa za jačanje obrazovanja u području saradnje između škole i roditelja.

Od 10. do 14. oktobra održava se Peti transnacionalni miting partnera u projektu “Parent’s corner-Kutak za roditelje” u bugarskom gradu Blagoevgradu, čiji je značaj prepoznat u evropskim okvirima.

Na Petom transnacionalnom mitingu tim za implementaciju škole Aleksa Šantić će prezentirati projektne aktivnosti iz oblasti edukacije nastavnika, održanih u školama – partnerima; Osnovna škola “Stari Ilijaš”, “Prva osnovna škola”, “Druga osnovna škola” i “Deveta osnovna škola“, te prezentirati partnerima informacije o održanoj Konferenciji „Parent's Corner“ u Sarajevu, 15. juna 2017. godine.

Također tim će predstaviti efekte implementacije primjera dobrih praksi saradnje sa roditeljima, te i način na koji će se analizirati efekti implementacije dobrih praksi u školama. Programom je planirana i posjeta Osnovnoj školi „Sv. Kliment Ohridski“ i drugim obrazovnim institucijama u Blagoevgradu kako bi se intenzivirala započeta međunarodna saradnja kroz program ERASMUS +KA2, koji ima za cilj poboljšanje kvalitete poučavanja i učenja od predškolskog do srednjoškolskog obrazovnog nivoa u školama širom Evrope. U okviru programa školama se pružaju prilike za saradnju s partnerima-obrazovnim institucijama u Evropi i razvoju stručnih vještina nastavnog kadra kroz zajednički rad i planiranje.

Kroz „Kutak za roditelje“ u školama, aktivno se uključuju roditelji u nove vidove saradnje, te na taj način odnos porodica – škola poprima karakter partnerstva neophodnog za bolji odgoj i obrazovanje učenika.

U proteklom periodu Tim za implementaciju je radio na odabiru dobrih praksi koje su predstavljene u evropskom Vodiču o dobrim praksama partnerstva roditelja i škole. Škole–partneri iz Poljske, Slovenije, Portugala, Turske, Bugarske i Velike Britanije su, također, radile na istraživanju dobrih praksi u školama iz njihovog okruženja.

Završna konferencija u okviru projekta, na kojoj će se prezentirati sve provedene aktivnosti tokom dvije godine rada i rezultati svih učesnika projekta, bit će upriličena u Sarajevu početkom 2018. godine, što je istovremeno i veliko priznanje školi Aleksa Šantić na postignutim rezultatima i ostvarenju ideje saradnje roditelja i škole, koja je pretvorena u realnost.