BiH

Petković: Pomoći medije javnim sredstvima jer ih svi građani trebaju

15/03/2018

Finansijska podrška medijima ne smije podrazumijevati da se zauzvrat traži promjena uređivačke politike – poručila je istraživačica medija Brankica Petković na okruglom stolu posvećenom finansiranju medija iz javnih budžeta u BiH.

Okrugli sto ”Kako vlast izdvaja novac za medije?”, koji je održan u Sarajevu, organizirao je Mediacentar u partnerstvu sa Centrom za razvoj medije i analize (CRMA) i u saradnji sa Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK).

– U zapadnim državama finansiranje medija iz javnih sredstava je ustaljena praksa već niz desetljeća, mediji se pomažu kroz nižu stopu poreza, kroz direktne subvencije – rekla je Petković.

Problem je, kaže, kada se novac usmjerava u medije koji podržavaju vlast.

U tom slučaju, naglasila je Petković, javni novac se usmjerava u uništavanje medija, a ne u njihov razvoj.

– Ne možemo zbog toga reći da država ne treba finansirati medije, jer država nije od onih koji vladaju, nego od svih nas i mi svi trebamo dobre medije da nam kažu šta se događa – istakla je Petković.

Predsjednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović je kazao da je važno donijeti dobra zakonska rješenja, ali i slijediti te zakone.

U suprotnom svaka zakonska forma, tvrdi, čak i ako je dobra neće postići nikakav efekat.

U okviru okruglog stola predstavljen je izvještaj kojim je Mediacentar dao pregled praksi finansiranja medija iz javnih budžeta te pregled u EU, i preporuke na koji način je najbolje urediti ova izdvajanja u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.