Mašović: Na području Hercegovine 646 nestalih

amor mašović

Na području cijele Hercegovine 646 osoba vode se kao nestali, a najveći broj, njih 280 je s područja Mostara, izjavio je u četvrtak u Mostaru član kolegija direktora Instituta za nestale Bosne i Hercegovine Amor Mašović.

Apelirao je na obitelji koje su do 2001. godine obavljale identifikaciju bez primjene DNK metode da doniraju jednu ili dvije kapi krvi mjerodavnim organima Međunarodne komisije za nestale osobe.

Te osobe ne riskiraju ništa, a ukoliko se DNK iz njihove krvi podudari s DNK-a profilom nekog od tijela koja leže u mrtvačnici to je onda njihov srodnik, a ne onaj kojeg su identificirali prije 10-15 godina, upozorio je Mašović.

– Njih ćemo tada obavijestiti da njihov srodnik leži u toj i toj mrtvačnici, a njih ćemo zamoliti da tijela onih osoba, koje su pogrešno identificirali, predaju u nadležnost Instituta kako bi i neka druga obitelj bila u prilici da dođe do spoznaje o sudbini svojih najmilijih – istaknuo je Mašović na konferenciji za novinare.

Dodao je kako još 7.000 državljana BiH traži rasvjetljavanje sudbine svojih nestalih članova.

Prema njegovim riječima, u 12 mrtvačnica širom BiH leži oko 2000 ekshumiranih, neidentificiranih tijela, koja su proteklih 20 godina ekshumiranih iz pojedinačnih, zajedničkih i masovnih grobnica, a koja još nisu dobila identitet.

– Zaključili smo, u suradnji s istražiteljima Međunarodne komisije za nestale, da je u prošlosti, odnosno do 2001. godine najvjerojatnije napravljen određen broj grešaka, odnosno pogrešnih klasičnih identifikacija i da bi značajan broj od spomenutog broja neidentificiranih žrtava mogao predstavljati te pogrešne identifikacije – kazao je Mašović.

Pojasnio je kako se do 2001. godine, u nedostatku DNK laboratorija u BiH, identifikacija obavljala na osnovu odjeće, predmeta koji su pronađeni kod žrtava ili na osnovu antropoloških karakteristika žrtava te da je moguće da je u tom procesu došlo do određenog broja pogrešnih identifikacija.

U ovom trenutku ne zna se o kojem broju pogrešnih identifikacija se točno radi, no Mašović je istaknuo kako se zasigurno ne radi o svih 8.300 identifikacija koje su obavljene do 2001. klasičnim metodama.

Pozvao je obitelji da nazovu brojeve telefona Međunarodne komisije za nestale osobe kako bi donirale te dvije kapi krvi, i to na brojeve telefona 035 228 830 ili 033 280 800.

Predsjedatelj Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH Fikret Bačić kazao je kako traži 31 člana svoje uže obitelji, koji su streljani ispred obiteljske kuće u Prijedoru.

Prema njegovim riječima, cilj je pronaći što više tijela, ali kako vrijeme prolazi sve je teže i teže doći do informacija.

Pozvao je građane koji imaju bilo kakva saznanja o bilo kakvim grobnicama, pojedinačnim ili masovnim, da te informacija podijele s Institutom za traženje nestalih osoba.

Inače, predstavnici Instituta za nestale osobe BiH u četvrtak su se u Mostaru sastali s predstavnicima udruga obitelji nestalih na okruglom stolu čiji je cilj bio da se porazgovara izravno s obiteljima koje još uvijek tragaju za svojim najmilijima koji su nestali u vremenskom razdoblju od travnja 1991. do veljače 1996. godine, tijekom ratnih događanja.