Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kriza zdravstva

Petnaest, od 16 ljekara Doma zdravlja Konjic potpisalo otkaz

strajk ljekari hnk
Foto: Denis Leko

Ukoliko u vrijeme otkaznog roka od mjesec dana ne bude riješena finansijska konsolidacija, ova zdravstvena ustanova će ostati bez ljekara

Petnaest, od šesnaest ljekara koji rade u Domu zdravlja u Konjicu potpisalo je u petak otkaz, jer plaće nisu dobili od lipnja – potvrdila je za Fenu predsjednica Sindikata Doma zdravlja Konjic i liječnica te zdravstvene ustanove dr. Džana Boloban.

Kako je pojasnila, otkaz su potpisali ljekari koji rade u Hitnoj medicinskoj pomoći, Domu zdravlja i Dječjem dispanzeru.

Po njenim riječima, ukoliko u vrijeme otkaznog roka od mjesec dana ne bude riješena finansijska konsolidacija, ova zdravstvena ustanova će ostati bez ljekara.

-Otkazni rok traje 30 dana i, zasada, nemamo nikakvih povratnih informacija, ali u slučaju da se ne riješi finansijska konsolidacija za koju imamo rok do 24. novembra, mi ljekari ćemo biti primorani da napustimo ovu ustanovu – podvukla je dr. Boloban.

Ona podsjeća da zaposlenici Doma zdravlja Konjic traže isplatu svih zaostalih plaća i redovne plaće u narednom razdoblju.

Po njenim riječima, pacijentima neće biti uskraćene zdravstvene usluge.

-Ljekari će kao i protekla četiri mjeseca, za koje nisu primili plaću, do posljednjeg dana otkaznog roka pacijentima pružati sve zdravstvene usluge – poručila je dr. Boloban.