neuplaćeni doprinosi

Petnaestak penzionera zeničkih rudnika počeli štrajk glađu

260721_rudari1 (1)

“Iako imamo puni radni staž od 40 godina još nismo ostvarili pravo na penziju”

Grupa od 38 prošle godine penzionisanih radnika Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, koji posluju u sklopu Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, zbog neuplaćenih doprinosa te zbog činjenice da još uvijek nisu ostvarili pravo na zarađene penzije, započela je danas u 9 sati ispred zgrade Doma rudara u tom gradu štrajk glađu.

Kako je podsjetio Orhan Sejdinoski, koji je penzionisan 30. septembra prošle godine, broj radnika tog preduzeća koji su zaključno s 30. junom ove godine penzionisani ali kao ni oni ne mogu ostvariti pravo na penziju, već se popeo na 60-ak osoba.

-Iako imamo puni radni staž od 40 godina još nismo ostvarili pravo na penziju. Od strane Rudnika uplaćene su nam naknade za PIO/MIO, a ostala potraživanja prema nezaposlenim nisu uplatili – kaće Sejdinoski, koji napominje da zbog toga Poreska uprava Federacije BiH “ne dozvoljava da se obrazac dostavi PIO-u i da im se izdaju rješenja za penzije“.

Napominje kako su i uplatu doprinosa ishodili u sudskom procesu koji je riješen i njihovu korist.

Emina Dračić ističe kako im se zdravstvene knjižice ovjeravaju uz napomenu kako su “penzioneri na čekanju“, a posebno ih žalosti činjenica da su se, u vrijeme kada je od strane JP EPBiH izvršena konsolidacija rudnika, odricali dijela plaća i drugih naknada, ali i da su radili bez penzije.

-Taj iznos nije bio ispod 20.000 KM po jednom radniku. Konkretno, ja sam se odrekla preko 20.000 KM da bi rudnik opstao i da bi ja mogla svoju penziju dočekati. Oni koji se nisu bili odrekli, imali su mobing – ističe Dračić, koja dodaje da su o svom statusu informirali i Vladu FBiH.

Štrajk glađu počelo je 15-ak bivših penzionera, koji najavljuju da će im se tokom dana priključiti još nekoliko kolega.