Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

doboj

Petorica bivših vojnika VRS-a negirala ubistva civila

doboj panorama wikimedia

Trojica optuženih koja su se danas izjasnila o krivici žive u inostranstvu. Dragan Panić ima adresu u Novom Sadu, Srpko Vuković u Njemačkoj, a Božimir Vuković živi u Italiji

Petorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske negirala su pred Okružnim sudom u Doboju krivicu za ratne zločine nad civilima na području Teslića i Doboja.

Dragan Panić, Dragoslav Slijepčević, Dragan Toprek, Srpko Vuković i Božimir Vuković izjasnili su se da nisu krivi za ubistva i mučenje civila, dok se na ročištu nije pojavio Zoran Kolubarić, za čije je izjašnjenje zakazan novi termin, 6. aprila.

U ovom predmetu optužnicom potvrđenom u januaru ove godine obuhvaćen je i Mladen Marković, koji se, prema riječima sudije za prethodno saslušanje, na zahtjev branioca ranije izjasnio o optužnici.

Prema navodima Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, Panić i Toprek su u noći između 26. i 27. augusta 1992. godine u Dragalovcima kod Doboja, naselju koje danas pripada općini Stanari, ubili jednu i zlostavljali drugu ženu u porodičnoj kući.

Dan kasnije, Kolobarić, Toprek i Marković sa još jednim vojnikom, koji je u međuvremenu preminuo, u mjestu Ružević iz Teslića učestvovali su u ubistvu jednog civila.

Njemu je, prema navodima optužnice, iz pištolja kroz jastuk u glavu pucao preminuli vojnik. Usljed teških tjelesnih povreda, oštećeni je preminuo 31. augusta u Kliničkom centru u Banjoj Luci.

U drugoj polovini augusta 1992., navodi se u optužnici, Slijepčević, Panić, dvojica Vukovića i još dvije osobe, koje su u međuvremenu preminule, učestvovali su u Osivici kod Teslića u ubistvu jedne žene i premlaćivanju dvojice muškaraca, od kojih je jedan uspio da pobjegne.

U optužnici stoji da je žena ubijena nakon što je iskočila kroz prozor i pokušala da pobjegne.

Oni su u ovom mjestu prethodno zapalili jednu kuću.

Trojica optuženih koja su se danas izjasnila o krivici žive u inostranstvu. Dragan Panić ima adresu u Novom Sadu, Srpko Vuković u Njemačkoj, a Božimir Vuković živi u Italiji.