Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Petrić: Izborni zakon je zreo za otpis

BiH

Branko Petric

Član Centralne izborne komisije BiH /CIK/ Branko Petrić smatra da je Izborni zakon BiH zreo za otpis, ali da za usvajanje novog nema političke volje.

“Imamo mnogo kodifikovan izborni zakonik u kome je natrpano sve i svašta. Preživio je 20 promjena od 2001. godine koje su bile parcijalne, tako da se međusobno isključuju”, rekao je Petrić, koji je i predsjedavajući Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva.

On za “Glas Srpske” tvrdi da su Izborni zakon i dijelom Ustav BiH suprotni osnovnim načelima i konvencijama, što mora biti usklađeno.

Govoreći o problemima u izbornom procesu i pitanju centralnog biračkog spiska, Petrić je podsjetio da je sistem pasivne registracije birača uveden 2006. godine i centralni birački spisak pozicioniran u poglavlje tri Izbornog zakona BiH.

“U proteklih više od 10 godina pokazao je svoju manjkavost i potrebu za remontom, a činjenica je da je na biračkom spisku višestruko više glasača od prirodnog priraštaja u poređenju sa prethodnim izborima. Imamo višestruku nesaglasnost sa svim pokazateljima kao da nije bilo demografskih gubitaka i to pokazuje da nešto nije u redu”, rekao je Petrić.