Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Petrič: Revizija presude može stabilizirati odnose BiH i Srbije

ernest petric

Danas bi trebalo biti poznato da li će BiH podnijeti reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, a nakon što se okonča savjetovanje koje će biti održano u 15 sati u Vijećnici, piše Patria.

Organizatori su Fondacija “Pravda za Bosnu i Hercegovinu“ i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a pod pokroviteljstvom bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića.

Ovom savjetovanju prisustvovat će veliki broj eksperata iz oblasti prava, zvaničnika iz institucija BiH i nevladinih organizacija, a u Vijećnicu će moći ući samo ljudi koji su dobili pozivnicu.

Rok za podnošenje zahtjeva za reviziju je 26. februar.

Najava da bi Bosna i Hercegovina mogla podnijeti zahtjev za reviziju presude zategnula je političe odnose ne samo između dvije zemlje, već i unutar same Bosne i Hercegovine. Političari iz bh. entiteta Republika Srpska najavili su da bi se u slučaju podnošenja zahtjeva za reviziju mogli povući iz institucija Bosna i Hercegovine, prije svega iz Parlamenta BiH.

Profesor međunarodnog prava iz Slovenije, dr. Ernest Petrič izjavio je za novinsku agenciju Patria da se previše ispolitizirala najava revizije presude u slučaju tužbe BiH protiv Srbije. Misli kako nema potrebe za tenzijama. Smatra kako su sudovi ipak najbolji način da se riješe određena pitanja, ako strane već ne mogu postići dogovor izvan suda.

– Ne poznajem toliko duboko ovaj slučaj, ali posmatrajući sa strane, mogu reći da nema potrebe za tenzijama – kaže profesor Petrič. Dalje objašnjava:

– Kao međunarodni pravnik gledam na te stvari u smislu da ako neke strane žele riješiti problem, onda je pravo tu da ga se upotrijebi. To je posve civiliziran način. Na kraju će neko dobiti, neko će izgubiti, ili će se naći jedno rješenje koje će odgovarati i jednoj i drugoj strani, ili nikome… Ali, u svakom slučaju, ne vidim tu potrebe da se stvari politiziraju.

Ne znam kakve su šasne da zahtjev za reviziju uspije u konkretnom slučaju, ili da ne uspije, ali u svakom slučaju ako neko misli da je neka sudska odluka donijeta na osnovu dokaza koji nisu bili dovoljni, a postoji mogućnost rezvije, ima pravno na zahtjev za reviziju.

Konačno, smatra profesor Petrič, sudska odluka u slučaju revizije tužbe BiH protiv Srbije može nakon toliko godina donijeti i smirivanje tenzija između dvije zemlje, piše Patria.