Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Petrov o navodnoj izjavi o dodatnom entitetu u BiH

petrov dzaferovic (3)

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov ocijenio je provokacijom jučerašnje priopćenje za javnost u kojem se navodno izjasnio o tome da je protiv dodatnog entiteta u BiH.

– Bez obzira na različite pokušaje provokacija koje se koriste samo iz razloga što možda nekima i nije u interesu da se postigne dogovor, za mene je to izuzetno važno i uvijek ću zastupati interese građana cijele BiH – kazao je Petrov u Mostaru, komentirajući jučerašnje priopćenje iz Vijeća ministara BiH u kojem je navedeno kako ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u BiH.

Dodao je kako možda nekima to nije u interesu, ali da je većini s kojima se susreo u interesu stabilnosti i sigurnost.

– Ono što je najvažnije i opet ću ponoviti, jeste da politički predstavnici sva tri konstitutivna naroda trebaju sami naći model koji njima najviše odgovara, a koji će uključivati punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda. Mi ćemo im kao prijateljska država pomoći i biti partner tom putu – poručio je Petrov.

Naglasio je kako je svrha njegova posjeta stabilizacija stanja u BiH, te da je njima u Hrvatskoj želja da BiH bude zemlja u kojoj će prvenstveno vladati i stabilnost i sigurnost.

– BiH je ključ i stabilnosti i sigurnosti za cijelu jugoistočnu Europu –naglasio je Petrov, izrazivši što je njegov posjet polučio rezultate u tom smjeru.

Petrov je podsjetio kako Hrvatska želi pomoći u bilo kojem smislu da BiH krene prema europskom putu.

– Izuzetno nam je drago da je Europska unija, odnosno Komisija dala upitnik i trudit ćemo se da BiH stekne status kandidata do kraja ove godine – poručio je Petrov.

Prema priopćenju iz Ureda za informiranje Vijeća ministara BiH, Petrov je na jučerašnjem sastanku s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem u Sarajevu kazao kako Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, jednakopravnost tri konstitutivna naroda, ali i da ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u BiH.