BiH

Krug 99

Pettigrew: Rukovodstvo RS-a moralo bi se udaljiti od svojih osnivača

24/11/2018

Rekao je i da "narod BiH ne može bez međunarodnih organizacija i institucija, ne može bez internacionalne zajednice".

Redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 ove nedjelje postavila je pitanje ‘Ko je odgovoran za otklanjanje posljedica genocida i udruženog zločinačkog poduhvata?’

Uvodničar profesor na Državnom sveučilištu Southern Connecticut David Pettigrew kazao je za novinare da mu je, kao profesoru koji istražuje holokaust i genocid, cilj samo govoriti istinu.

Podsjetio je na situaciju kad je upoznao jednu od majki žrtava genocida koja je izgubila dva sina i muža u genocidu i njenih riječi ‘hvala profesore, hvala što govorite istinu. Samo naprijed u borbi…’.

“Postoje izazovi, ali za budućnost, i za mlade, ne smijemo izgubiti nadu. Moramo se držati nade da će se govoriti o istini o genocidu i djelovati na temelju te istine, te na taj način doći do pravde i budućnosti za demokratsku i multikulturalnu Bosnu i Hercegovinu”, poručio je.

Šta bi onda bila karta za put ka mogućnosti budućnosti za Bosnu, zapitao se profesor i nastavio “Prvo, vodstvo Republike Srpske moralo bi se udaljiti od svojih osnivača”.

“Priznanje Republike Srpske u Daytonu bila je dosad nagrada za uspješan genocid, a jedini odgovarajući odgovor bio bi ponovno ujedinjenje BiH kroz ustavnu reformu. Izbjeglice moraju biti dobrodošle da se vrate i žive u zajednicama iz kojih su prisilno protjerane. Zaposlenost bi trebala biti dostupna, bez diskriminacije. Ured visokog predstavnika treba podupirati postavku spomenika žrtvama u Višegradu, Prijedoru i Foči, jer bi to poštivalo uspomenu na žrtve i doprinijelo lokalnom pomirenju”, istaknuo je za novinare prije redovne sesije Kruga 99.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović, a i ta asocijacija, uvjereni su da je “upravo neprihvaćanje odgovornosti za izrečene presude, prije svega odgovornosti za otklanjanje posljedica udruženog zločinačkog poduhvata i genocida, najveća prepreka da bi Bosna i Hercegovina prodisala.”

“Nije riječ samo o genocidu i udruženom zločinačkom poduhvatu te političkim strukturama moći u BiH i susjedstvu koji nastavljaju ono zbog čega se i desio genocid. Riječ je o tome što se ne provode ni druge odluke internacionalnih sudova kao što je sud u Strazburu. To se ne želi, neće i onemogućava, sasvim jasno i precizno kaže”, naveo je.

Dodaje da “narod BiH ne može bez međunarodnih organizacija i institucija, ne može bez internacionalne zajednice”.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.