Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pezo osuđen na 12 godina za ubistvo u sarajevskom naselju Vratnik

ademir pezo

Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) danas je u ponovljenom postupku oglasilo krivim Ademira Pezu (1988.) za ubistvo Vedada Bajrice u sarajevskom naselju Vratnik 2014. godine, te ga osudilo na 12 godina zatvora.

Istovremeno, saučesnici u izvršenju tog krivičnog djela – Samir Potogija (I987.), osuđen je na godinu i četiri mjeseca, Mirza Hasanbegović (1987.) na devet mjeseci, a Denis Škamo (1987.) na šest mjeseci zatvora. Sva trojica su okrivljeni za pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, potvrđeno je Feni u KSS-u.

Naime, Ademir Pezo okrivljen je da je 5. novembra 2014. godine u sarajevskom naselju Vratnik, u namjeri da drugog liši života, pucajući iz vatrenog oružja, ispalio više hitaca prema Vedadu Bajrici, koji je od zadobivenih rana isti dan preminuo u prostorijama Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu.

Prema tužbenim navodima, okrivljeni – Potogija, Hasanbegović i Škamo sastali su se istog dana nakon čega su radi prikrivanja tragova i dokaza sakrili korišteno vozilo ‘chrysler’, kao i pištolj iz kojeg je pucano na Vedada Bajricu.

Suđenje u ovom predmetu ponovljeno je nakon što je Vrhovni sud FBiH u žalbenom postupku ukinuo raniju prvostepenu presudu i predmet vratio KSS-u na ponovno suđenje.

Kazne izrečene u ponovljenom postupku nešto su strožije u odnosu na prethodni u kojem su Pezo, Potogija, Hasanbegović i Škamo bili osuđeni na 11 godina, jednu godinu i dva mjeseca, šest mjeseci i na šest mjeseci uvjetno uz rok kušnje od dvije godine.