BiH

"EANA"

Pig: Moramo se fokusirati na kvalitetno novinarstvo

14/05/2022

Kada su u pitanju globalni izazovi kao što je pandemija i rat pokazuje se koliki je pritisak na kvalitet medija, koliko postoji nepovjerenje prema medijima i koliko je teorije zavjera

Predsjednik Evropske alijanse novinske agencije (EANA) i direktor austrijske novinske agencije APA Clemens Pig zahvalio je Federalnoj novinskoj agenciji (FENA) na organizaciji proljetne konferencije EANA-e koja je u Sarajevu održana od 11. do 13. maja o tmei “Činjenice i fikcija u vremenu pandemije i rata”.

EANA okuplja vodeće novinske agencije iz većine evropskih zemalja, uključujući i neke globalno najuticajnijih medija, a Federalna novinska agencija jedina je agencija iz Bosne i Hercegovine koja je punopravna članica EANA-e od 2017. godine.

Pig je na čelu Austrijske novinske agencija (APA) koja pokriva velike dijelove austrijskog medijskog prostora najnovijim vijestima u tekstualnim, slikovnim, grafičkim, audio i video formatima. Objavljuju 175.000 vijesti godišnje, 50.000 fotografija te 1.000 videozapisa.

Izrazio je zadovoljstvo jer je konferencija organizirana nakon pandemije koronavirusa, dodajući da lažne vijesti i dezinformacije o Covidu, ali i o ratu predstavljaju globalni izazov za sva društva.

– Novinske agencije igraju ključnu ulogu u provjeravanju činjenica i objavljivanju nepristrasnih vijesti za društvo. Ova konferencija je veoma važna jer trebamo imati razmjenu vijesti između evropskih novinskih agencija – podvukao je.

EANA se sastoji od 32 evropske novinske agencije koje pokušavaju zajednički naći rješenja i alate za borbu protiv dezinformacija i propagande, dodaje Pig.

Naglasio je da je jedna veoma važna alatka provjera činjenica koju obavljaju novinske agencije, a druga je veća saradnja između evropskih novinskih agencija kako bi se one lakše nosile s ovom temom koja je od ključnog značaja za sve nas.

Mišljenja je da novinske agencije mogu dati odgovore na ove izazove, ali snage se moraju ujediniti. Kazao je da u Briselu postoji zajednički Newsroom gdje se 17 novinskih agencija iz Evrope sastaju u zajedničkoj redakciji što je veliki korak naprijed.

Također, moguće je dati odgovore na konkretna pitanja što se tiče dezinformacija kada novinske agencije nude provjeru činjenica, a provjeravanje činjenica podrazumijeva da se identificiraju pitanja na društvenim mrežama gdje se šire dezinformacije i propaganda.

– Radimo pouzdane provjere informacija, uspostavljamo urede za verifikaciju onda možemo imati dobre, kvalitetne i provjerene informacija koje možemo predstaviti medijima, ali i u društvu – pojašnjava Pig.

Kada su u pitanju globalni izazovi kao što je pandemija i rat pokazuje se koliki je pritisak na kvalitet medija, koliko postoji nepovjerenje prema medijima i koliko je teorije zavjera.

– To je ključna tema za sve nas u društvu, ne samo za medije. Mislim da smo u mogućnosti da se fokusiramo na kvalitetno novinarstvo. Jedan od rezultata ove konferencije je da skrene više pažnje na ono što mi radimo, a to je kvalitetno novinsko izvještavanje – istaknuo je Pig.

Potrebno je, kaže, da postoji svjesnost o brendu kvalitetnog izvještavanja unutar novinskih agencija i to je veoma važno pitanje jer novinske agencije nisu toliko poznate široj javnosti, ali rade veoma veliki i veoma važan posao.

– U ovakvim vremenima moramo više pokazati šta mi radimo i koje su prednosti našeg posla i raduje me što je to prvi konkretan rezultat ove konferencije – zaključio je predsjednik Evropske alijanse novinske agencije (EANA) Clemens Pig.

U okviru nekoliko panela na konferenciji razgovarano je o povjerenju u medije i gdje se novinske agencije nalaze u tom kontekstu, ulozi novinskih agencija u društvu i njihovom odgovoru na pandemiju koronavirusa i rat u Ukrajini, a jedan od panela nazvan je “Rat informacijama”.

Nakon konferencija održana je i vanredna generalna skupština EANA-e na kojoj je potvrđena suspenzija iz članstva ruske novinske agencije TASS unutar Alijanse vezano za agresiju Rusije na Ukrajinu i ulogu ruskih medija u tom ratu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.