Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Lex Netflix”

Švicarci će danas na referendumu odlučivati i o Netflixu

Zakon bi, prema zadnjim ispitivanjima javnog mnijenja, mogao proći tijesnom većinom

Švicarski birači u nedjelju će na referendumu glasati o tome trebaju li globalni streaming servisi podržavati švicarsku filmsku industriju, kao i o povećanju izdvajanja za evropsku agenciju za granice Frontex, javljaju agencije.

Na obveznom referendumu o tzv. “Lex Netflixu”, birači će odlučiti moraju li međunarodne streaming platforme ulagati četiri posto prihoda koji ostvare u Švicarskoj u lokalnu filmsku industriju, kao što od 2007. čine švicarske RTV kuće.

Uz to, 30 posto sadržaja streaming platformi morat će biti filmovi i serije proizvedeni u Evropi, kao što moraju i u EU, javio je Reuters.

Zakon bi, prema zadnjim ispitivanjima javnog mnijenja, mogao proći tijesnom većinom.

Protivnici zakona, koji podržavaju vlada i parlament, kažu da bi mogao smanjiti ponudu globalnog sadržaja i potaknuti streaming servise da povise cijene.

Švicarsko ministarstvo kulture odbacuje taj argument ukazujući na primjer Francuske gdje uvođenje obveze ulaganja do 25 posto prihoda nije dovelo do povećanja cijena.

“Gajimo najveće poštovanje za demokratsko odlučivanje švicarskog naroda i očekujemo rezultat referenduma”, rekao je glasnogovornik Netflixa za Reuters.

Streaming servisi moći će birati hoće li direktno učestvovati u produkciji švicarskih filmova i serija ili plaćati namet u cilju finansiranja promovisanja švicarske filmske industrije.

Filmska produkcija u Švicarskoj zadnjih je godina dobivala 105 miliona švicarskih franaka pdrške, a ako referendum odluči “za”, biće to još dodatnih 18 miliona franaka svake godine.

Frontex

Pristanu li Švicarci na povećanje švicarskog udjela u finansiranju i zaposlenicima Frontexa, Švicarska bi prema procjenama plaćala 61 miliona švicarskih franaka godišnje do 2027., u odnosu na 24 miliona 2021.

Ako prijedlog bude odbijen, Švicarska bi mogla biti izbačena iz šengenske zone i dablinskog sistema koordinacije rješavanja zahtjeva za azilom.

Anketa gfs.berna za televiziju SRF pokazala je da 69 posto birača podržava finansiranje Frontexa, a 25 posto se protivi.

Zakon o streaming platformama podržava 56 posto birača, a 41 se protivi.

Birači će odlučivati i o tome treba li olakšati uzimanje organa za transplantaciju, što bi također trebalo proći, pjavlja Reuters.